Nije svako majstor za pržene mlade krompiriće. Onako, da budu unutra mekani i sočni, a spolja hrstkave korice.

A nije teško. Samo valja poštovati nekoliko najobičnijih pravila i… dobićete krompiriće kojima niko ne može da odoli. Dobro, to što je u pitanju omraženo prženje, jer drugačije ne može i jer inače to nije to… ponekad se može i oprostiti.

PRAVILA:

-oljuštene krompiriće osušiti u suvoj krpi

-posuda u kojoj se prže mora biti sasvim suva pre sipanja masnoće

-dobro zagrejati šerpu ili tiganj sa poklopcem, u kojem je masnoća (zejtina ili masti) debljine jedno tri – četiri milimetara, nije potrebno da krompr pliva u njoj

-najpre staviti najveće krompire i kasnije dodavati manje

-posudu u kojoj se prže povremeno protresti, da se kropiri ne bi zalepili za dno

-krompirići se ne sole tokom prženja, već onda kada ih servirate

Količine su proizvoljne.

PRIPREMANJE:

-zagrejati masnoću, da krompirići zacvrče kad se spuste u šerpu

-spustiti prvo najveće, dobro osušene krompiriće

-poklopiti i prodrmati šerpu kako se krompirići ne bi zalepili za dno

-ne soliti uopšte

-smanjiti malo temperaturu, ako previše prsti masnoća

-postepeno dodavati manje krompiriće i prodrmati šerpu

-ukoliko se neki krompir zalepi za dno, pomeriti ga uz pomoć viljuške

-dodavati masnoću ukoliko primetite da je onu već dodatu krompir upio

-podešavati temperaturu tako da se krompir prži, ali da nije prejaka da zagore (od 200 stepeni smanjivati i do 150 i povećavati po potrebi)

-krompirići bi trebalo da budu rumeni sa svih strana

-odmah posle sklanjanja s vatre presuti ih u posudu za serviranje ili u tanjire i posoliti

-služiti kao prilog uz neko meso (srpska posla, inače znate ono, krompir, meso i testeninu nikako ne mešati) ili uz sezonsku -salatu i parče sira, kao glavno jelo – i bez hleba

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: cakedobrogkuvanja.com