Nije svako majstor za pržene mlade krompiriće. Onako, da budu unutra mekani i sočni, a spolja hrstkave korice.
A nije teško. Samo valja poštovati nekoliko najobičnijih pravila i… dobićete krompiriće kojima niko ne može da odoli. Dobro, to što je u pitanju omraženo prženje, jer drugačije ne može i jer inače to nije to… ponekad se može i oprostiti.
PRAVILA:
-oljuštene krompiriće osušiti u suvoj krpi
-posuda u kojoj se prže mora biti sasvim suva pre sipanja masnoće
-dobro zagrejati šerpu ili tiganj sa poklopcem, u kojem je masnoća (zejtina ili masti) debljine jedno tri – četiri milimetara, nije potrebno da krompr pliva u njoj
-najpre staviti najveće krompire i kasnije dodavati manje
-posudu u kojoj se prže povremeno protresti, da se kropiri ne bi zalepili za dno
-krompirići se ne sole tokom prženja, već onda kada ih servirate
Količine su proizvoljne.
PRIPREMANJE:
-zagrejati masnoću, da krompirići zacvrče kad se spuste u šerpu
-spustiti prvo najveće, dobro osušene krompiriće
-poklopiti i prodrmati šerpu kako se krompirići ne bi zalepili za dno
-ne soliti uopšte
-smanjiti malo temperaturu, ako previše prsti masnoća
-postepeno dodavati manje krompiriće i prodrmati šerpu
-ukoliko se neki krompir zalepi za dno, pomeriti ga uz pomoć viljuške
-dodavati masnoću ukoliko primetite da je onu već dodatu krompir upio
-podešavati temperaturu tako da se krompir prži, ali da nije prejaka da zagore (od 200 stepeni smanjivati i do 150 i povećavati po potrebi)
-krompirići bi trebalo da budu rumeni sa svih strana
-odmah posle sklanjanja s vatre presuti ih u posudu za serviranje ili u tanjire i posoliti
-služiti kao prilog uz neko meso (srpska posla, inače znate ono, krompir, meso i testeninu nikako ne mešati) ili uz sezonsku -salatu i parče sira, kao glavno jelo – i bez hleba
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: cakedobrogkuvanja.com
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom