Španija je zemlja sinonim za dobru hranu, srdačne Špance, koridu, peščane plaže, palme, sunce i definitivno dobar provod. Pored toga, bogato kulturno i istorijsko nasleđe joj daje dodatni šarm koji svakako trebate sami da otkrijete. Ono što je još specifično za Španiju je da nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Gastronomija

Mediteranska kuhinja pruža vam nezaboravan užitak u svim delikatesima Španije. Španska kuhinja se može podvesti kao jedna od mediteranskih kuhinja, jer se konzumira velika količina - maslinovog ulja i belog luka.

U Španiji je svaki obrok svetinja: doručak, ručak i večera. Španci vole da izađu uveče u barove i tamo večeraju tapase. Ove kultne male zakuske, jedu se između ručka i večere, da se 'zavara glad' do kasnog večernjeg obroka koji za Špance nikad nije pre 22 časa. Možete ih probati u specijalizovanim tapas-barovima. Po pravilu idu uz piće, najčešće vino ili pivo, i neizostavni su deo španske kulture. Tapas hrana može biti sve od jela, ali u malim količinama i na manjem tanjiru.

U klasičnije tapase spadaju razne vrste sireva, pečurke na žaru,  krompirići u alioli sosu, šunka, kroketi od pečuraka i šunke, čorizo kobasice, tortilja itd. Ponekad su to samo sočivo ili nekoliko maslina, a mogu biti i parčići Špancima omiljene mlade prasetine ili bika.

Na tapas meniju često su i morski specijaliteti. Ako bi da probate nešto neobičnije, tražite šljive rolovane Serano šunkom, artičoke u sosu od belog luka ili npr. male ražnjiće sa maslinama, krastavcem, paprikom i ukiseljenim lukom.

Iako nisu predviđeni da budu glavni obroci, posle tapasa svako drugo jelo je suvišno. Na jugu i severu Španije često je običaj da se besplatno dobijaju uz poručeno piće.

Iako se za nastanak tapasa vezuju različite priče pa čak i ona da ju je izmislio španski kralj Alfonso 5 kada je mogao da jede samo sitne zalogaje usled bolesti, sasvim je sigurno da je nastao kao želja ljudi da pojedu nešto pre nego što se pripremi večera. Upravo zato postoji i pregršt jela i đakonija koje se obično jedu kao tapas u Španiji.

https://www.stvarukusa.rs/predjela-i-salate/sitni-zalogaji-pre-svakog-obroka-cuveni-spanski-tapasi/

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: onlinekursspanskog / putujsigurno.rs