Ukusan sos čini da se najobičnije pileće grudi brzo pretvore u ukusan i bogat ručak. Ovde ćete pronaći osnovni recept za pileće grudi, koji je polazna osnova za jela koja će učiniti da vam ručak bude pravo uživanje. Pri tom pazite da se meso ne peče suviše dugo jer treba da ostane meko i sočno. Meso prelijte jednim od sosova koje ovde navodimo. Uz to servirajte neku salatu i pirinač ili krompiriće. Recepti su predviđeni za 4 porcije.

Osnovni recept za pileće grudi

Zagrejati gornje grejače u rerni na 275°C. U jednoj činijici pomešati otopljen puter, so i biber i time premazati 4 komada očišćenjih pilećih grudi. Žicu iz rerne postaviti na tepsiju, pa na žicu poslagati meso, stavtiti ga u rernu na 10 cm od izvora toplote i peći 8 min., dok meso ne dobije braonkastu boju, zatim ga okrenuti i peći još 5-8 min. U međuvremenu pripremiti neki sos.

  • Sos od sira

U manjem loncu otopiti 2 kašike putera, iseckati 1 mladi luk i dinstati ga minut. Dodati 1 1/2 kašike brašna i postepeno, uz mešanje, doliti 300 ml mleka. Ostaviti da se kuva dok se sos ne zgusne. Sipati 100 g rendanog parmezana, 1/2 kašičice senfa i 1/2 kašičice slatke crvene mlevene paprike. Kuvati dok se sir ne otopi, a sos zgusne. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

5 sosova koji se odlično slažu uz pileće belo meso
Foto: Shutterstock sos-od-paradajza
  • Sos od pečuraka

U manjem loncu otopiti 2 kašike putera, staviti 100 g isečenih šampinjona i dinstati ih dok ne omekšaju. Dodati 1 1/2 kašike brašna i uz stalno mešanje doliti 1/4 l pilećeg bujona. Kuvati dok se sos ne zgusne. Začiniti sa 1 kašičicom sušenog timijana, posoliti i pobiberiti.

  • Sos od brusnica

U manjem loncu pomešati 300 g sosa od brusnica sa 1 kašičicom senfa u prahu, 1/2 kašičice vorčester sosa, 1 prstohvatom mlevenog đumbira i 3-4 kapi tabasko sosa, pa ostaviti da prokuva na umerenoj vatri. U jednom tanjiriću pomešati kašiku skrobnog brašna sa 2 kašike vode. Smesu umešati u sos i kuvati još minut.

5 sosova koji se odlično slažu uz pileće belo meso
Foto: Shutterstock kari-sos
  • Sos od paradajza

U lonac sipati 1 1/2 kašike šećera i blago ga karamelizovati. Tome dodati 600 g zrelog paradajza isečenog na četvrtine, krupno isečenu glavicu crnog luka, 2 grančice peršuna, lorberov list, 4 izdrobljena zrna crnog bibera, 1/4 ljute papričice bez semenki i 3 kašike bujona. Ostaviti da se kuva 15 minuta na umerenoj vatri. Sos propasirati i dodati kašiku vinskog sirćerta i so.

  • Kari sos

U manjem loncu otopiti 2 kašike putera, staviti krupno isečenu manju glavicu crnog luka i prodinstati. Dodati 1 1/2 kašike brašna i karija. Uz stalno mešanje dosuti 1/4 l pilećeg bujona i 4 kašike pavlake. Kuvati uz stalno mešanje dok se sos ne zgusne. Na kraju posoliti i pobiberiti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: stvarukusa.rs

Po receptu iz kuvara BRZO&UKUSNO (Mladinska knjiga Beograd)