Perkelt je specijalitet mađarske kuhinje, sličan gulašu. Za razliku od čorbastog gulaša, perkelt ima gušću teksturu.

Sastojci:

600 g teletine

3-4 glavice crnog luka

2 kašičice mlevene crvene paprike

kašika masti

kašika brašna

1 dl tople vode

2 dl pavlake

so

Priprema:

Meso iseći na manje kocke. Luk sitno iseckati, pa ispirjati na zagrejanoj masti. Dodati meso, posoliti, posuti crvenom mlevenom paprikom, pa poklopljeno dinstati na tihoj vatri, najpre u sopstvenom soku, a zatim dolivati po malo vode, dok meso sasvim ne omekša.

Brašno razmutiti sa malo hladne vode, dodati mesu, promešati, po potrebi dodati još malo tople vode, pa zajedno kuvati još 10 minuta. Na kraju umešati pavlaku.

Uz perkelt se služi testenina, valjušci od krompirovog testa ili pire od krompira.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: secanja.com