Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obrok za svačiji ukus: Pita sa piletinom i prazilukom

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Obrok za svačiji ukus: Pita sa piletinom i prazilukom

 Izvor: Foto: Shutterstock

Jednostavan ručak koji ne samo da izgleda lepo nego je i jako ukusan. Probajte piletinu na malo drugačiji način.

Posluži je uz neku sezonsku salatu i uživajte u divnom ručku!

Sastojci:

Za testo:

250 g maslaca

350 g glatkog brašna + za posipavanje

3/4 kašičice soli

9-10 kašika hladne vode

Za nadev:

1 kg belog mesa

sveži ili sušeni timijan

1 limun

4 lovorova lista

35 g omekšalog maslaca

1 luk

200 g praziluka

1 1/2 l pilećeg bujona

200 g šunke

150 g zamrznutog graška

2 kašike sveže naseckanog peršuna

80 g glatkog brašna

1-2 kašike pavlake za kuvanje

1 žumance

Priprema:

Testo: Maslac ohladiti u frižideru, pa ga izvaditi i izrezati na trakice i pomešati s brašnom; dodati so i hladnu vodu i mesiti rukama dok ne dobijete glatko testo - kada je gotovo, stavite ga u frižider do trenutka kada ćete pripremati pitu. Zagrejati rernu na 200°C.

Nadev: Na 20 g maslaca propržiti pileće belo meso. Posoliti i dodati luk i timijan i sve zajedno kratko pržiti dok luk ne omekša i piletina dobije lepu boju i bude pečena. Na preostalom maslacu izdinstati praziluk nekoliko minuta, da omekša. Pečenu piletinu malo ohladiti, pa je izrezati na manje komade. Piletinu staviti u lonac s narezanom šunkom i zaliti pilećim bujonom i kuvati oko pola sata; pred kraj kuvanja dodati grašak (da se kuva otprilike 5-6 minuta) i peršun. Kada se tečnost smanjila na otprilike 600 ml, zagrejati malo maslaca/maslinovog ulja i propržiti brašno, pa ga zaliti s malo temeljca i pavlakom i sipati u lonac s piletinom, pa pustiti da se krčka još par minuta. Skloniti lonac s vatre, pa pomešati praziluk i sok od limuna. Izvaditi ohlađeno testo, prerezati ga na dva dela (jedan manji i jedan veći) i razvući veći komad u krug prečnika 30 cm, tako da prekrije okruglu posudu za pečenje (i rubove). Na donji deo poslagati ravnomerno pripremljeno meso i povrće i prekriti sve drugim delom testa pa gornji deo premazati žumancetom (možete ga pomešati s malo ulja). Peći u zagrijanoj pećnici 50-60 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Poslužiti toplo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: gastro.24sata.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti