Nudimo vam par recepata sa krompirom, koji će vam se dopasti.
Možete spremati i za ručak i za večeru.
Krompir sa svežim mlekom
Sastojci:
- 2 jajeta
- 200 g kačkavalja
- 250 g svežeg mleka
- 4-5 krompira
- 2 kašike brašna
- oraščić
- so
- masnoća
Priprema:
Skuvajte krompir i jaja, pa krompir isecite na šnite, a jaja narendajte. U drugoj posudi zagrejte masnoću i zapržite brašno, nakon čega nalijte sveže mleko, promešajte da se ujednači i sklonite s ringle. U mleko stavite narendana jaja, začine kao i narendan kačkavalj.
Premažite posudu za pečenje masnoćom i poređajte krompir, nakon čega sipajte mleko. Odozgo možete da pospete s malo prezli, nakon toga zapecite.
Krompir na bečki način
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 150 g švapskog sira (ili krem sira)
- 2 praziluka
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
- 3 kašike brašna
- ½ l mleka
- 1 kašika soli
- po 1 kašičica majorana i majčine dušice
- po ½ kašičice kima i bibera
Priprema:
Operite i kuvajte krompir pola sata u vodi. Prohlađen krompir oljuštite i isecite na tanke kolutove. Jedan praziluk iseckajte i 5 minuta pržite na ulju, zatim dodajte brašno i postepeno mleko da se ne bi stvorile grudvice. Kuvajte sos desetak minuta uz stalno mešanje. U skuvan sos stavite sir pomešan sa jajetom, majoran, majčinu dušicu i kim.
U vatrostalnu činiju ređajte krompir isečen na kolutove, posolite i pobiberite ga, pa pospite iseckanim prazilukom i prelijte sosom. Ponovite redosled dok ne utrošite krompir i sos. Poslednji red je sos. Pecite u rerni na 180°C 20 minuta. Služite toplo.
Paprike punjene krompirom i slaninom
Sastojci:
- 8 paprika babura
- 1 kg krompira
- 300 g pančete
- so
- suvi biljni začin
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 4 jajeta
Priprema:
Operite i očistite, to jest izdubite paprike. Krompir oljuštite, pa izrendajte na krupno rende. Slaninu isecite na kocke, pa na tihoj vatri propržite. Nije potrebno dodavati ulje jer je ona već masna, ali pržite na tihoj vatri da ne zagori, i to tek 1-2 minuta, samo da pusti masnoću i da se blago uprži. Tako ima malo intenzivniji ukus.
Dodajte zatim krompir, pa mešajte još 1-2 minuta, da se ukusi i mirisi pomešaju. Sklonite sa ringle, dodajte začine pa dobro promešajte. Time sada punite paprike, pa ih slažite na nauljenu tepsiju.
Stavite paprike da se zapeku na 200°C, oko pola sata. Pred sam kraj pečenja, umutite pavlaku i jaja pa prelijte paprike. Ostavite da se još par minuta ukrčkaju u prelivu, to će im dati poseban ukus. Kada preliv odozgo porumeni gotovo je, izvadite pa poslužite dok je toplo.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus