Ako nemate ideju šta da pripremite od jela za vikend mi vam nudimo par predloga za bogat ručak.

Pile na podvarku
3 ideje za vikend ručak: Recepti za svačiji ukus
Foto: Shutterstock pravi-domacinski-rucak-pile-i-podvarak

Sastojci:

1 pile

1 glavica luka

1 kg kiselog kupusa

ulje ili mast

so, biber

biber u zrnu

par lista lorbera

crvena paprika

Priprema:

Kiseli kupus iseckati na što tanje režnjeve (ko ima ribanac, treba samo da ga opere od soli u nekoliko voda). Prokuvati kupus u malo vode da omekša. Sačuvajte tu vodu ako bude trebalo da se još malo dotera ukus. Očistiti luk i iseckati ga na listiće. Propržiti ga kratko na ulju pa dodati komade piletine. Kratko pržiti piletinu da dobije zlatnu koricu pa dodati kupus i začiniti. Spustiti jednu celu sušenu papriku ili posuti ljutom tucanom paprikom, po želji. Naliti vodom i krčkati dugo na tihoj vatri ili u rerni. Na kraju, malo zapeći u rerni da voda uvri

Napomena: za ovo jelo mogu se koristiti i samo pojedinačni komadi pileta koje ukućani vole – belo meso, batak, karabatak. Količinu masnoće dobro odmeriti, jer je podvarak ukusniji kad je malo masniji, ali ne treba preterati. Pratite ukus ukućana.

Po želji, u ovaj podvarak je lepo dodati i nešto sušenog mesa – malo dimljenog mesa ili domaće kobasice. Ne treba ni tu preterivati, jer valja da se lepo oseti i ukus piletine i kupusa.

Složenac od starog hleba
3 ideje za vikend ručak: Recepti za svačiji ukus
Foto: Shutterstock shutterstock_1140117056

Potrebno je:

1 vekna starog hleba

400 ml jogurta

400 ml pavlake

4 jaja

150 g suvog mesa ili šunke

150 g trapista

so po ukusu

I još po želji:

susam za posipanje

2 male kocke putera (20 g)

Upustvo za pripremu:

Korak 1: Hleb isecite na kockice. U posudu za pečenje stavite malo maslinovog ulja ili margarina, po dnu pa poređajte polovinu iseckanog hleba. Umutite pavlaku, jogurt i jaja, posolite po ukusu i natopite hleb polovinom fila. Preko fila rasporedite sitno iseckanu šunku, pa rendani kačkavalj.

Korak 2: Ostatak hleba stavite preko i prelijte ostatkom fila. Pažljivo viljuškom umešajte fil u hleb da se lepo natopi. Ostavite da stoji oko pola sata da bi hleb lepo upio fil. Pospite susamom i nožem iseckajte puter po piti. Pecite u zagrejanoj rerni na 200o C dok pita od starog hleba lepo ne porumeni.

Šumadijska boranija
3 ideje za vikend ručak: Recepti za svačiji ukus
Foto: Shutterstock sumadijska-boranija-recept-za-tradicionalan-rucak-na-drugaciji-nacin

Sastojci:

500 g svinjskog vrata

300 g boranije

500 g paradajza

250 g maslaca

kašika brašna

kocka za supu

veza peršuna

stručak čubra (začinska biljka)

so, biber

Priprema:

1. Prokuvajte 2 l vode, posolite čim provri i dodajte meso sečeno na manje komade. Kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta.

2. Za to vreme operite boraniju, prepolovite je, dodajte mesu i kuvajte još 20 minuta. Dok se kuvaju meso i boranija, paradajz prelijte vrelom vodom, oljuštite ga i isecite na manje komade, pa zajedno sa čubrom i kockom za supu dodajte boraniji i mesu. Kuvajte sve dok boranija potpuno ne omekša.

3. Posebno umutite maslac i brašno, pa žicom umešajte u vrelo jelo. Kad se zgusne, sklonite s vatre, pobiberite i po želji pospite seckanim peršunom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Stvar ukusa