Ako nemate ideju šta da pripremite od jela za vikend mi vam nudimo par predloga za bogat ručak.
Sastojci:
1 pile
1 glavica luka
1 kg kiselog kupusa
ulje ili mast
so, biber
biber u zrnu
par lista lorbera
crvena paprika
Priprema:
Kiseli kupus iseckati na što tanje režnjeve (ko ima ribanac, treba samo da ga opere od soli u nekoliko voda). Prokuvati kupus u malo vode da omekša. Sačuvajte tu vodu ako bude trebalo da se još malo dotera ukus. Očistiti luk i iseckati ga na listiće. Propržiti ga kratko na ulju pa dodati komade piletine. Kratko pržiti piletinu da dobije zlatnu koricu pa dodati kupus i začiniti. Spustiti jednu celu sušenu papriku ili posuti ljutom tucanom paprikom, po želji. Naliti vodom i krčkati dugo na tihoj vatri ili u rerni. Na kraju, malo zapeći u rerni da voda uvri
Napomena: za ovo jelo mogu se koristiti i samo pojedinačni komadi pileta koje ukućani vole – belo meso, batak, karabatak. Količinu masnoće dobro odmeriti, jer je podvarak ukusniji kad je malo masniji, ali ne treba preterati. Pratite ukus ukućana.
Po želji, u ovaj podvarak je lepo dodati i nešto sušenog mesa – malo dimljenog mesa ili domaće kobasice. Ne treba ni tu preterivati, jer valja da se lepo oseti i ukus piletine i kupusa.
Potrebno je:
1 vekna starog hleba
400 ml jogurta
400 ml pavlake
4 jaja
150 g suvog mesa ili šunke
150 g trapista
so po ukusu
I još po želji:
susam za posipanje
2 male kocke putera (20 g)
Upustvo za pripremu:
Korak 1: Hleb isecite na kockice. U posudu za pečenje stavite malo maslinovog ulja ili margarina, po dnu pa poređajte polovinu iseckanog hleba. Umutite pavlaku, jogurt i jaja, posolite po ukusu i natopite hleb polovinom fila. Preko fila rasporedite sitno iseckanu šunku, pa rendani kačkavalj.
Korak 2: Ostatak hleba stavite preko i prelijte ostatkom fila. Pažljivo viljuškom umešajte fil u hleb da se lepo natopi. Ostavite da stoji oko pola sata da bi hleb lepo upio fil. Pospite susamom i nožem iseckajte puter po piti. Pecite u zagrejanoj rerni na 200o C dok pita od starog hleba lepo ne porumeni.
Sastojci:
500 g svinjskog vrata
300 g boranije
500 g paradajza
250 g maslaca
kašika brašna
kocka za supu
veza peršuna
stručak čubra (začinska biljka)
so, biber
Priprema:
1. Prokuvajte 2 l vode, posolite čim provri i dodajte meso sečeno na manje komade. Kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta.
2. Za to vreme operite boraniju, prepolovite je, dodajte mesu i kuvajte još 20 minuta. Dok se kuvaju meso i boranija, paradajz prelijte vrelom vodom, oljuštite ga i isecite na manje komade, pa zajedno sa čubrom i kockom za supu dodajte boraniji i mesu. Kuvajte sve dok boranija potpuno ne omekša.
3. Posebno umutite maslac i brašno, pa žicom umešajte u vrelo jelo. Kad se zgusne, sklonite s vatre, pobiberite i po želji pospite seckanim peršunom.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem