Nudimo vam nekoliko predloga za večeru za koje vam je potrebno nekih pola sata.
Ako želite da jedete dobro i ukusno, a da ne gubite vreme na kuvanje, onda su ovo recepti za vas.
BOSASNSKO-HERCEGOVAČKA PITA
Sastojci:
- 2 jajeta
- 1,5 dcl ulja
- 3 dcl jogurta
- 1,5 dcl kisele pavlake
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 3 dcl kukuruznog brašna (palenta)
- 3 dcl pšeničnog brašna
- 200 g feta sira
Priprema:
Lagano umutite jaja, dodajte ulje, jogurt i pavlaku. Zatim dodajte prašak za pecivo, so i kukuruzno brašno. Dobro promešajte i na kraju sipajte brašno (ne mešajte više nego što je potrebno da se testo dobro umesi). Usitnite feta sir i lagano dodajte u testo. Sipajte u vatrostalnu posudu veličine oko 28 cm. Pecite na 200°C 25-30 minuta.
BOLJE OD PICE: KROMPIR SA ŠUNKOM I SIROM IZ TIGANJA
Sastojci:
- 500 g krompira
- listići mocarele ili nekog drugog kačkavalja
- šunka
- kukuruz iz konzerve
- maslinovo ulje
- so
- ruzmarin
Priprema:
Izrendajte krompir, iscedite ga rukama. Zatim ga pospite ruzmarinom, maslinovim uljem i posolite, pa promešajte rukama. Zagrejte ulje u tiganju i sipajte krompir. Lepo ga rasporedite i utapkajte.
Pecite 10 minuta zatim uz pomoć tanjira okrenite da se zapeče i druga strana. Ali prethodno opet nauljite tiganj.
Dodajte listiće mocarele, kukuruz i šunku seckanu na kockice. Posle 10 minuta pečenja druge strane gotovo je.
Okruglom modlom možete iseći ili jednostavno jesti onako kako ste spremili.
PIJANA PITA
Sastojci:
- 700 g gotovih kora za pitu
- 800 g mlevenog mesa po vašem izboru
- 3 srednje glavice crnog luka
- 250 ml sosa od paradajza
- 1 ljuta papričica začini: biber, suvi začin, crvena mlevena paprika
- 6 jaja
- ½ l piva
Priprema:
Luk i ljutu papričicu iseckajte sitno i prodinstajte. Zatim dodajte mleveno meso. Kada se malo proprži začinite i sipajte paradajz sok.
Jaja umutite i posolite, pa dodajte pivo. Pleh nauljite, pa stavite tri kore, preko fil, pa opet tri kore i tako dok ne utrošite materijal. Svaku koru malo nauljite, sem prve. Poslednju koru lepo premažite uljem i izrežite pitu. Prelijte je smesom sa jajima i pivom. Ostavite 20 minuta da upije, a zatim pecite u zagrejanoj rerni na 200°C 30-35 minuta.
LISNATO TESTO PUNJENO MLEVENIM MESOM
Sastojci:
- 500 g zamrznutog lisnatog testa
- 250 g mlevenog mesa
- 1 glavica luka
- 1 jaje
- so, biber
Priprema: Lisnato testo ostavite da se odmrzne, a za to vreme pripremite nadev. Naseckajte i propržite luk, pa dodajte meso i pržite. Pred kraj začinite.
Testo stanjite valjkom, pa isecite na pravougaonike. Na polovinu rasporedite pripremljeni nadev, a na drugoj polovini napravite rezove nožem. Ivice navlažite vodom, pa testo s prorezima preklopite preko nadeva i viljuškom pritisnite ivice. Žumance dobro istucite i premažite preko testa. Prema želji pospite susam.
Pripremljeno pecivo stavite na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta.
KROMPIR ZAPEČEN SA JAJIMA
Sastojci:
- 1,2 kg krompira začini: so, začinska paprika, korijander, beli luk u granulama
- malo ulja
- 6 jaja
- 3 kašike mleka
- 2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna
Priprema:
Krompir isecite na četvrtine. Stavite u pleh i pospite preko začine. Sipajte malo ulja i rukama lepo promešajte krompir da se sve sjedini. Stavite u zagrejanu rernu na 200°C. Umutite jaja, mleko i peršun. Kada krompir bude gotov (posle otprilike 35 minuta), prelijte ga sa smesom od jaja. Vratite u rernu na još nekih 10 minuta.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom