Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Posni krompir iz rerne na manastirski način

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Ovaj recept idealan je kao glavno jelo u vreme posta. Dodajte omiljenu salatu i imate kompletan posni ručak.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

1. Zagrejte rernu na 250 °C. 


Sastojci:

1 kg krompira

150-200 ml maslinovog ulja

1-2 limuna (sveže ceđen sok)

5-6 čena belog luka sečen na tri dela

4-5 lista lovora svaki iseckan na četvrtinu

origano, so, biber

2. Operite, oljuštite i isecite krompir i poređajte ga u tepsiju. Krompir ne sme da bude jedan preko drugog.

3. Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno). Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber. Sok od limuna ne dodajete na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti!

4. Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira.

5. Negde pred kraj pečenja izvadite  tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite. 

Izvor: opanak.rs

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti