Burek je najpopularniji doručak u Srbiji i jedino pecivo koje se peče u samo za njega specijalizovanim radnjama – buregdžinicama. 

“Burek i jogurt!” najčešće se može začuti u pekarama širom Srbije, a u buregžinicama se samo postavlja pitanje: “Sa čime?” jer se u njima samo burek i pravi. Među slojevima kora koje vešte ruke burekdžija bacaju i razvlače kroz vazduh, mogu se naći sir, meso i zelje, a mogu se peći i bez ikakvog nadeva. Postoje i slatke varijante ovog jela, kao i pica-burek, ali se one baš i ne mogu nazvati “pravim burekom”.

Burek se jede topao, u svako doba dana, ali buregdžije kažu da je najtraženiji ujutru, posle prospavane ili neprospavane noći, pri povratku iz ludog noćnog provoda, na školskom odmoru, pred polazak na posao, burek je tu da vrati energiju telu budući da je veoma kaloričan.

Pročitajte i Kako da napravite pikantan domaći burek s mesom

Početkom 2012. godine, britanski list Gardijan, dodelio je bureku peto mesto na listi najbolje ulične hrane sveta.

Prema prvom zapisu o bureku koji potiče iz 1498. godine, smatra se da je prvi burek u Srbiji napravljen u Nišu, a prvi buregdžija bio je Turčin Mehmet Oglu. On je mesio burek po propisima koji su važili u celoj tadašnjoj turskoj državi a odnosili su se na debljinu kore i vrstu materijala koji je morao da zadovoljava stroge kriterijume kvaliteta.

Dakle, burek potiče iz Turske, pa je i sam naziv pozajmljen od turske reči “böreği” koja se odnosi na sva peciva. Međutim, na Balkanu je ovo značenje suženo i odnosi se isključivo na srpsku ili bosansko-hercegovačku varijantu bureka.

Pročitajte i PO TURSKOM RECEPTU: Katmer burek za sve prilike (VIDEO)

Za razliku od srpskog bureka koji je okrugao, seče se na četvrtine a može biti od sira, mesa i zelja, bosanski burek je isključivo sa mlevenim mesom dok se tanke kore umotavaju, a isto jelo sa sirom zove “sirnica”, a sa zeljem “zeljanica”. Takođe, u Bosni i Hercegovini se za burek koristi mast biljnog, a u Srbiji uglavnom životinjskog (svinjskog) porekla.

Oba jela se takođe prave i u Hrvatskoj i Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori gde su ih doneli uglavnom albanski i bosanski pekari. Ovo masno slojevito jelo od testa se na različite načine sprema i u mnogim drugim zemljama koje su nekad bile u sastavu Otomanskog carstva.

Pročitajte i Burek sa krompirom

Na Balkanu je burek stekao status “brze hrne”, pa se može probati na svakom koraku u pekarama ili u burekdžinicama, ali obavezno uz jogurt. Često ga porede sa pitom, a čuveni književnik Momo Kapor je razliku između pite i bureka duhovito objasnio rečenicom: “Sve su pite pitice, al’ burek je pitac!”

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/  

Izvor: serbia.com