Ruzmarin se koristi kao dodatak kolačima, jelima, pečenom mesu.
U kuhinji se koriste cvetovi, listovi i grančice ruzmarina. Može se dodavati jelu kao začin (osušen), ili u svežem obliku (preporučljivo).
Treba imati na umu da se ova biljka mora koristiti u malim količinama, jer velike količine ovog začina mogu imati štetne uticaje na organizam.
Kao dodatak jelu, može se koristiti u kombinaciji sa lavandom, bosiljkom, belim lukom, peršunom, lovorovim listom. Pored jela, koristi se i za pravljenje čaja i vina.
Ruzmarin je odličan antioksidans, ali ima i druga dejstva kao što su antiseptičko, antibiotsko, antigljivično, antikancerogeno (kada se koristi kao začin za pečeno meso) i sedativno. Zbog ovog poslednjeg dejstva, savetuje se oprez trudnicama.
Lekovitost
Ruzmarin se koristi kao lek za mnoge bolesti poput anemije, bolova u zglobovima, kardiovaskularnih oboljenja, glavobolje, depresije, infarkta, impotencije, menstrualnih bolova, migrene, nadutosti, nesanice, ukočenosti mišića, celulita…
Masaža eteričnim uljima na bazi ruzmarina pomaže kod napetosti mišića, suženih krvnih sudova…
Najnovijim istraživanjem ustanovljeno je da su kod ljudi koji su mirisali eterično ulje ruzmarina, šanse da nešto zapamte povećane i do 75%, u odnosu na one koji nisu mirisali ulje.
Tim psihologa sa Univerziteta Nortumbrija u Njukastlu otkrio je da ruzmarin povoljno deluje na koncentraciju, dugoročno pamćenje i mentalnu aritmetiku. Ruzmarin je toliko efikasan, da može da pomogne pacijentu sa poremećajem pamćenja.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus