Nakon proslave Nove godine, većini od nas sa praznične trpeze najčešće ostaju velike količine poslastica. Ukoliko želite da ih sačuvate i njihov rok trajanja produžite do novogodišnje proslave to je moguće uz nekoliko saveta.

1. Hrskavi kolačići ne podnose vlagu, tačnije vlažna će ih okolina omekšati zbog čega će izgubiti prhkost i hrskavost. Preporučuje se čuvanje u hermetički zatvorenoj posudi, ali nikako se u posudu ne smeju stavljati topli, nego tek u potpunosti ohlađeni. 

2. Kolače od dizanog, prhkog i lisnatog testa najbolje je zamrznuti. Pre stavljanja u zamrzivač prethodno ih je potrebno ostaviti na pola sata u frižider, pa tek onda prebaciti temperaturu ispod nule. Na ovaj način će se očuvati prhkost testa.

Pogledajte i  10 trikova za savršene kolače

3. Ukoliko želite da sačuvate ostatke savijače ili kuglofa, keksića s punjenjem koji moraju biti sočni, najbolje ih je čuvati u posudi u koju ste dodali polovinu narezane jabuke ili pak krišku hleba. Oni deluju poput ovlaživača koji produžavaju rok svežine kolača. 

4. Kremaste kolače ne preporučujemo da čuvate u frižideru duže od tri dana, potom ih je najbolje zamrznuti i to prekrivene masnim papirom pa pospremljene u vrećicu ili posudu. Pre planirane konzumacije računajte na prethodnih najmanje tri sata potrebnih da se kolačići na sobnoj temperaturi odmrznu - na ovaj način će biti kao sveži. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Zadovoljna