1. Slana voda
Grgljanje slane vode je jedan od najstarijih način smirivanja bola u grlu. Bez obzira na to što je sam uzrok grlobolje, bolno grlo znači da su ćelije u sluznici natekle i da je došlo do upale.
Ispiranjem grla slanom vodom smanjuje se oticanje, jer je prvobitna funkcija soli izvlačenje vode što dovodi do splasnuća natečenih ćelija i smiruje bol. Takođe, pomaže pri ispiranju viška sluzi i kod začepljenog nosa.
Pogledajte i Ruski prirodni lek protiv upale grla
Kako je koristiti za smirivanje grla?
Sve što vam treba jesu šolja tople vode i pola čajne kašičice soli.
1. Zagrejte vodu da bude topla, ali ne vruća.
2. Dodajte so, dobro promešajte i počnite da grgljate tečnost.
3. Po potrebi ponovite postupak do 3 puta dnevno. Više od toga se ne preporučuje jer riskirate oštećenje zdravog mekog tkiva.
2. Jabukovo sirće
Ovo sigurno nije najukusniji način za rešavanje problema, ali jabukovo sirće je odličan izbor zbog visokog nivoa kiselosti koja ubija bakterije vrlo efikasno. Kada se jabukovom sirćetu doda med, njegova se efikasnost u ublažavanju grlobolje povećava jer pomaže i pri ublažavanju bolne osetljivosti u grlu.
Pogledajte i Domaći preparat koji leči upaljeno grlo za 4 sata
Kako ga koristiti za smirivanje grla?
Trebaće vam jedna kašika jabukovog sirćeta, jedna kašika meda i jedna šoljica vrlo tople vode. A možete ga koristiti na sledeća 2 načina:
1. Sirće i med umešajte u šolju, i popijte dok je još voda topla.
2. Ako ne želite da progutate tečnost jer ima jak ukus koji vam ne paše, onda dve kašike jabukovog sirćeta dodajte u pola šolje s toplom vodom pa grgljate jednom dnevno.
3. Žalfija
Žalfija je biljka koja ima moć stezanja tkiva, što znači da pomaže pri naticanju grla. Fenolne kiseline u žalfiji pomažu i pri ubijanju loših bakterija koje mogu uzrokovati ili doprineti vašim simptomima. Najbolji način korišćenja žalfije u ovom slučaju je ispiranje grla.
Pogledajte i Hrana koja ublažava bolove u grlu
Kako je koristiti za smirivanje grla?
Trebaće vam jedna šolja kipuće vode, dve čajne kašičice žalfijinih listova, suvih ili svežih, i 7 grama soli.
1. Prokuvajte vodu pa je sipajte u šolju u kojoj se već nalaze listovi žalfije.
2. Poklopite šolju i ostavite da listovi odstoje 20 minuta.
3. Nakon toga iscedite listove iz tečnposti, dodajte so pa grgljate koliko je potrebno.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Zadovoljna
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom