1. Pročitajte recept do kraja pre nego što krenete s pripremom
Svima nama se dogodi da smo radili nešto već 100 puta i "znamo sve napamet", ali svašta se može desiti i samo jedan propust u postupku može dovesti do katastrofalnih rezultata.
2. Ako želite biti potpuno precizni, izbegnite vaganje na čaše i kašike i koristite vagu
Naravno, korišćenje merenja "na kašiku" ili "po šoljici" je lakše i brže, a ponekad i sasvim dovoljno. No, neki recepti zahtevaju preciznost pa ipak uzmite vagu.
Pogledajte i 5 poslastica koje su obeležile 2017 godinu
3. Koristite maslac pravo iz frižidera
Ako recept traži da se koristi maslac sobne temperature, koristite maslac kog ste izvadili iz frižidera oko sat vremena pre nego što ste krenuli pripremati kolač.
4. Ne pripremite kalup za pečenje pre nego što krenete s mešanjem sastojaka
Ovo se možda čini kao nevažni deo, ali često je vrlo bitno da smesu ulijemo u kalup što pre, pa pripremite kalup na samom početku procesa (premažite ga uljem, maslacem ili obložite papirom za pečenje).
Pogledajte i 10 trikova za savršene kolače
5. Ne koristite papir za pečenje jer smatrate da je dovoljno samo namazati pleh maslacem ili uljem
U nekim situacijama, poput pečenja određenih keksa, ipak radije koristite papir za pečenje, ako tako recept savetuje, jer vam se keksići mogu početi raspadati pri vađenju iz pleha, bez obzira što ste ga nauljili.
6. Ne pomešate maslac i šećer do kraja već stanete na pola puta
Prvo, maslac treba biti sobne temperature kad ovo radite, a drugo, ne trebate samo dobiti homogenu smesu, već laganu i pufnastu smesu u kojoj nema zaostataka kristala šećera.
7. Ne sastružete sve sastojke s rubova posude
Pobrinite se da tokom mešanja sastružete i pomešate sve sastojke kako prilikom izlivanja smese ne bi pokupili nešto s rubova što tamo ne bi trebalo biti.
Pogledajte i Trikovi za pravljenje i služenje poslastica i sitnih kolača
8. Ako recept zahteva prstohvat soli, preskačete tu smernicu jer smatrate da so u poslasticama nije potrebna
Nemojte preskakati ovaj korak jer so zapravo ističe ukus i pojačava slatkoću kolača.
9. Ne koristite cediljku za sipanje brašna
Neki recepti zahtevaju da se brašno sipa kroz cediljku, a ovaj je korak potreban kako bi se suvi sastojci lakše povezali i kako ne bi bilo grudvica u brašnu.
10. Ne zagrevate rernu pre početka
Obavezno uključite rernu na vreme i ne stavljajte kolač dok ne postigne određenu temperaturu, inače se može dogoditi da se testo uopšte ne digne.
Pogledajte i 6 trikova za savršenu tortu
11. Otvarate rernu prerano
Suzdržite se od proveravanja u kakvom je stanju kolač (možete gledati kroz zatvorena vrata rerne), jer ako ih otvorite prerano (posebno tokom prvih 20 minuta), testo, ako se i diglo, opet će se spustiti i više se ne bude vratilo gore. Poželjno je da do samog kraja uopšte ne otvarate rernu, a ako baš morate, učinite to 5 do 10 minuta pre kraja.
12. Ne čekate da se testo potpuno ohladi pre nego krenete s dekoracijom
Zavisno od vrste šlaga koji koristite, mogao bi vam se otopiti ako ga stavite na topao kolač.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: punkufer
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom