Ključ zdrave i pravilne ishrane svakako leži u raznovrsnosnosti, ali i pravilnoj kombinaciji namirnica kako bi se sve lekovite materije jednako iskoristile. Svi zeleniši imaju svoje prednosti i sličnu namenu te manje poznate, ali vrlo važne razlike.

Šta im je zajedničko?

- Svo povrće sa tamnozelenim listovima je bogato gvožđem

- Poseduju u najvećoj meri vitamin A i vitamin K

- U blitvi, spanaću i zelju se nalazi kalcijum koji se gubi termičkom obradom, zato se svo ovo povrće termički tretira vrlo kratko

- Sva tri zeleniša poseduju lutein i zeaksantin, kao i antioksidanse

- Folate naročito sadrže mladi spanać, blanširana blitva i zelje. Folati su veoma važni nutrijenti za naš organizam budući da smanjuju simptome depresije i drugih psiholoških poremećaja.

- Bogati su pigmentom hlorofilom

- Sadrže oksalnu kiselinu potrebnu za pravilno funkcionisanje nervnog sistema

Pročitajte i Zbog čega je blitva dobra za naše zdravlje

Spanać

Osim za generalno stanje organizma, spanać je pogodan i za zdravlje kostiju, kože i kose i regulisanje krvnog pritiska. Spanać preventivno deluje i štiti od potencijalnog kancera.

100 g kuvanog spanaća ima samo 23 kalorije i 2 g vlakana

Kao i:

20% dnevnih potreba za gvožđem (3,6 mg)

22% za magnezijumom (87 mg).

47% preporučene dnevne doze mangana (0,9 mg),

14% za kalcijumom (136 mg)  

13% za kalijumom (466 mg)

Sirovi spanać u odnosu na druge zeleniše sadrži oksalnu kiselinu u najvećoj količini. Ta kiselina smanjuje apsorpciju gvožđa i kalcijuma, ali se kratkim blanširanjem može neutralisati. Količina oksalne kiseline u listovima se povećava kako spanać stari, zbog čega je najbolje konzumirati mladi spanać koji ima blag ukus nalik zelenoj salati.

Pročitajte i Kako vam spanać može pomoći da smršate

Blitva

Više studija pokazalo je da određeni sastojci u blitvi pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi. Blitva sadrži alfa-lipoensku kiselinu, antioksidans koji pomaže metabolizmu glukoze, odnosno šećera, poboljšava memoriju, generalno neutrališe slobodne radikale i na taj način štiti druge važne sisteme u organizmu.

Ovaj zeleniš sadrži i veću količinu nitrata  koji regulišu krvni pritisak i sportistima poboljšavaju fizičke performanse.

100 grama blitve ima samo 20 kalorija

Kao i:

vitamine A i C,

gvožđe (2.3 mg/100 g),

magnezijum (86 mg/100 g)

i kalijum (549 mg/100 g)

Blitva sadrži i proteine i dijetetska vlakna koji isto tako održavaju nivo glukoze u krvi stabilnim. Zato se smatra da je blitva odlično povrće koje bi trebalo da bude prisutno u ishrani osoba sa dijabetesom.

Pročitajte i Čorba od zelja

Zelje

Koristi se slično kao i spanać. U odnosu na ostale zeleniše ima značajno više lekovitih materija zbog čega se zelje kroz istoriju koristilo i kao lek.

Oblozi od zelja ublažavaju opekotine i žuljeve. Čaj napravljen od korena zelja ublažava tegobe čira na želudcu.  Ukus zelja može biti i blago gorak ali je uglavnom neutralnog ukusa. Najbolje je brati ga i konzumirati dok je još mlad.

Zelje se danas koristi sporadično u sastavu pojedinih jela. Koren zelja sadrži i taninsku kiselinu u najvećoj meri koja pogodno utiče na regulisanje krvnog pritiska i druge kardiovaskularne probleme.

100 grama svežeg zelja sadrži: 22 kalorije

Kao i:

0,8 g celuloze

48 mg vitamina C

0,4 mg vitamina B3

0,17 mkg vitamina B5

03 mg magnezijuma

18 mg natrijuma

2,4 mg gvožđa

43 mg fosfora

50 mg kalcijuma,

290 mg kalijuma

Nijanse su te koje odlučuju koji zeleniš ima više zdravstvenih benefita od onog drugog. Ukus i primena su presudni, kao i to koliko je neka namirnica zastupljena u kom delu godine. Proleće i leto su idealni za mlade zeleniše, dok se spanać može naći i u jesen ali opornijeg ukusa.

Kako biste iskoristili sve ove benefite potrebno je da se zeleniš nađe na trpezi ujednačeno i redovno, kao i uz kombinaciju sa mesom ili drugim povrćem kako bi se svi nutrijenti jednako apsorbovali u organizmu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: organicnet