Tiramisu je jednostavan kolač, koji se u osnovi pravi od piškota, ali postoje različite varijacije ovog slatkiša. Osim onog tradicionalnog recepta sa kafom postoji i tiramisu sa voćem ili sa čokoladom. Voće uvek možete da dodate i naknadno kao ukras u tanjir za serviranje.
Odakle potiče recept za tiramisu
Zanimljivo da u Italiji ne postoji saglasnost oko toga iz kog kraja zemlje potiče ovaj desert. Jedni tvrde da je recept nastao u jednom restoranu u Trevizu 60-ih godina 20. veka, drugi pak da je nastao još krajem 17. veka u Sijeni u čast nadvojvode Kozima Trećeg Medičija.
Tiramisu – ako više volite može i u čaši
Izgleda, međutim, da ne postoji pisani recept za tiramisu pre 1960-ih godina. Tradicionalni recept sadrži kafu, a modifikovane verzije su najrazličitije...Tako da se danas u poslatičarnicama i u kuhinjama tiramisu sprema na bezbroj načina. Postoje i varijante u kojima se umesto kafe koriste rum, porto, konjak, ili razni likeri poput Kahlua, Irish cream i slično. Često se kao dodatak stavljaju limun, čokolada, jogurt, banane, jagode, borovnice ili neko sezonsko voće.
Pročitajte i: Torta sa jagodama i belom čokoladom
Varijacije su praktično neograničene i zavise najviše od vaše mašte i ukusa. Italijanski poslastičari, međutim, te varijacije ne smatraju pravim tiramisuom. Ono što je sigurno, to je da je tiramisu najpopularniji desert u italijanskoj kuhinji.
Evo kako možete napraviti idealan tiramisu:
Sastojci
300 g piškota
100 ml likera od kafe
150 ml jakog esperesa (može da se zameni i jakom nes-kafom)
150 g bele čokolade
kesica želatina
600 g svežeg neslanog sira
50 ml marsale (može i višnjevača, kao zamena)
30 g šećera
1 kašika kakaoa
Priprema
1. Poređati piškote po dnu okvira za kolače. Razmutiti liker i espreso, pa ravnomerno poprskati piškote celom količinom.
2.Izdrobiti krupno belu čokoladu i rastopiti je na pari, pa pustiti da se prohladi. Pripremiti želatin prema uputstvu s pakovanja i izmešati ga sa rastopljenom belom čokoladom, sirom, marsalom (ili višnjevačom) i šećerom. Umutiti sve mikserom, da postane penasto. Rasporediti polovinu krema preko piškota. Poređati drugi sloj piškota koje treba prethodno kratko umakati u mešavinu alkohola i kafe. Na kraju sipati preostali krem.
3. Pre serviranja, pažljivo odvojiti stegnuti krem od ivica okvira za kolače (pomoću vrha noža). Skinuti okvir i tortu posuti kakaom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: stvarukusa.rs
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Sezonska pasta sa bundevom
Slatka kukuruzna pita
Lagani pileći gulaš sa povrćem