Sitan sir je veoma dobar izvor belančevina za organizam, a u njemu ima i esencijalnih aminokiselina. Ova namirnica odgovara ljudima koji su gojazni, jer skoro da uopšte ne sadrži masnoće, a može se koristiti kao zamena za sir ili kačkavalj, koji su, pored toga što su slani i veoma masni.
Kao suprotnost tome, sitan sir je veoma siromašan masnoćama i lako se vari u organizmu. Sir i kačkavalj su veoma slani i sa mnogo masnoća, ali imaju u sebi vrlo malo vitamina.
Sitan sir se u određenim receptima može zameniti sa mladim nesoljenim sirom ili rikota sirom. Ovaj sir se pravi na isti način kao i sitan sir.
Koristeći rikotu možete pripremiti ukusne kolače ili slano pecivo.
Sitan sir, kao namirnica, postoji u dva oblika - klasičan, napravljen od salamure i drugi, koji se dobija reakcijom zgrušavanja belančevina sa dodatkom pavlake ili mleka u prahu i sirišta.
Veoma lako može da se pripremi domaći sitan sir. Ugrejte 1 litar svežeg mleka i dodajte 150 ml svežeg soka od limuna, kako bi se mleko zgrušalo. Procedite smesu kroz gazu i kada se ohladi, dobićete sitan sir kačkavaljskog tipa.
Trajnost sitnog sira, kada nije posoljen je 72 sata. Jedite sitan sir sa merom i nemojte je kombinovati sa ugljenim hidratima u obliku hleba, pirinča i krompira.
Dobra je u kombinaciji sa povrćem.
Izvor: Bonapeti.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem