Slavni kuvar ove je godine bio koncentrisan na to da nas nauči kako da iskoristimo ostatke namirnica, dok iduće planira da se posveti tome da nas nauči kako da smanjimo otpad u kuhinji.

Poznat je po tome što ume da napravi obrok za samo nekoliko minuta, kao i po ukusnim večerama za decu, a sada je preuzeo na sebe i novi izazov: Džejmi Oliver će pokušati da promeni naviku Britanaca da ne bacaju oko 7 miliona tona hrane godišnje, a mi možemo da vidimo kako da sačuvamo neke ostatke.

TOP 10 namirnica koje najčešće bacamo:

1. Hleb

2. Sir

3. Krompir

4. Celer

5. Limun

6. Banane

7. Zelena salata

8. Jabuke

9. Očišćena salata u vrećicama

10. Mleveno meso

Evo nekoliko saveta koje je dobro usvojiti u startu: Pazite kako pospremate zalihe. Pre svega, temperatura na policama u frižideru varira, odnosno najhladnije je na donjim policama, dok se prema vrhu zagreva. Zato sirovo meso i ribu uvek držite na poslednjim policama. Mleko i mlečne proizvode stavite u sredinu. Kuvane obroke uvek držite odvojeno od sirovih namirnica. Vrata su najtopliji deo frižidera koji se zagreva svaki put kad ih otvorite. Zato u njima držite samo sokove i začine.

Neke stvari ne idu u frižider 

Krompir ne mora biti u frižideru, stavite ga na neko drugo suvo i hladno mesto. I hleb je bolje da stoji na sobnoj temperaturi. Jednostavno, namirnice koje ne treba da stoje u frižideru nemojte držati unutra.

Zamrznite da ne propadne

Frižider je kao vremenska kapsula za stvari koje bi se mogle pokvariti. Kao da ste pritisli dugme 'pauza' jer tako želite sačuvati nutritivna svojstva i izgled namirnica, pogotovo voća i povrća. Ako u frižideru imate voće ili povrće koje je počelo izgledati lošije, stvaite ga u kutijicu s poklopcem i ostavite u zamrzivaču. Sledeći dan ga možete iskoristiti za pripremu smutija, na primer.

Zamotajte salatu i biljke

Začinsko bilje koje želite sačuvati možete zamotati u ubrus koji ste blago navlažili i ostaviti u frižideru. S druge strane, fioku s povrćem i voćem obložite suvim ubrusima kako bi upijali vlagu i tako očuvali svežinu voća i povrća. Ali, ne zaboravite da promenite ubrus nakon svake kupovine namirnica, pa i ranije ako ima potrebe.

Ne bacajte hleb

Hleb je jedna od namirnica koja se najčešće i najviše baca. Umesto da bacite hleb koji se osušio, narežite ga na kockice i osušite, pa koristite kao krutone za supu. Ili ga isušite i napravite prezle i stavite u zamrzivač. Možete ih koristiti da zgusnete umake (npr. sos od paradajza za testeninu), ili iskoristiti za pohovanje sira i slično.

Skuvajte duplo

Kuvanje dvostrukih porcija, kako biste mogli da zamrznete obrok za dane kad nećete imati vremena za kuvanje odličan je način da pametno iskoristite sve namirnice i da uštedite vreme. Sve što možete zamrznuti u tankim slojevima, zamrznite tako, jer ćete lakše pospremiti, a i lakše je odmrznuti tako zamrznutu hranu.

Kiselite povrće sami

Pripremite sami zimnicu od hrskavog povrća poput šargarepe, celera, brokolija, karfiola i krastavca. Narežite i stavite u teglu, s malo sirćeta i vode, s tim da možete dodati i neke začine.

Čuvajte sveže začine

Neki začini ukusniji su u svežem obliku. Da biste ih sačuvali, naseckajte ih sveže i podelite u posudicu za zamrzavanje leda, pa u svaku od njih dodajte malo ulja. Tako možete zamrznuti začine i imati ih spremne za pripremu obroka za nekoliko minuta.

Čili papričice čuvajte u zavrzivaču

Ako uspete pronaći sveže čili papričice, očistite ih i zamrznite. Po potrebi, izvadite iz zamrzivača i narendajte preko jela, pa ostatak vratite u zamrzivač.

Iskoristite ostatke

Kad je, na primer, u pitanju piletina, postoji bezbroj načina da iskoristite ostatke mesa. Jedan od najjednostavnijih načina je da pomešate komadiće s testeninom i povrćem, kako biste dobili ukusnu salatu. Druga je mogućnost da napravite složenac s povrćem.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: gastro.24sata.hr