Sutra počinje Božićni post koji će trajati do 7. januara 2020. godine
Vernici koji se upuštaju u podvig Božićnog posta, često se kolebaju oko toga šta je dozvoljeno jesti, a šta nikako ne smemo ni da pogledamo.
Kako ne bismo pogrešili, donosimo vam pravila posta i detalje šta smete jesti tokom ovih 40 dana:
28. novembar: Prvi dan posta nije naročito strog. Vernici mogu jesti ribu, kuvanu hranu, ali ne i biljno ulje. Na ovaj dan domaćice mogu da spreme supe i čorbe od mahunarki, ali i pirinač.
29. novembar: Zabranjeno je jesti kuvanu hranu petkom. Vernici smatraju da se ovaj dan treba jesti orašasti plodovi, voće i sirovo povrće. Dozvoljeno je koristiti hleb, med, sušeno voće....
30. novembar, 1. decembar: Ovih dana vernicima je dozvoljeno da spreme ribu koristeći biljno ulje.
2. decembra: U ponedeljak ne možete jesti ulje, ali možete jesti kuvana jela na vodi. Kao glavno jelo možete napraviti krem čorbicu od povrća, a za večeru bareno povrće.
3., 4. i 5. decembar: Dozvoljeno je jesti nemasne vrste ribe. Vernici mogu jesti prženu ribu uz dodatak pirinča, barenog povrća, ali isto tako mogu jesti pone pite.
6. decembar: Vervnici ovaj dan jedu termički neobrađenu hranu. Koristi se bobičasto voće, orašasto voće, med i suvo voće. Takva hrana će vas napuniti energijom.
7. i 8. decembar: Ovih dana opet možete jesti ribu i morske plodove. Testenina sa lignjama je odlična večera.
9. decembar: Ponedeljkom je ulje zabranjeno, ali možete kuvati ukusnu hranu i na ulju. Danas možete spremiti kašu od prosa sa dodatkom voća i meda. Za večeru možete obariti povrće ili jesti povrće iz turšije.
10. decembar: Dan ribe. Slobodno jedite ribu i plodove mora.
11. decembar: Opet dolazi dan za suvu hranu. Ovog dana možete jesti salate od svežeg povrća, sušeno voće , kao i koštunavo voće.
12. decembar: Dozvoljena je hrana na ulju. Kao i riba. Sve vrste peciva, ali bez dodatka mesa, mleka i sira.
13. decembar: Petak znači da je zabranjeno da jedete kuvanu hranu. Vreme provedite u molitvi. A od hrane jedite energetske pločice i pijte dosta vode.
14. i 15. decembra: Riba je dozvoljena. Skuvajte sebi kompot od voća, zapecite hleb, napunite zalihe orašastog voća.
16. decembar: U ponedeljak nije dozvoljeno biljno ulje. Uprkos tome možete ispeći povrće sa dodatka malo vode, ali isto tako možete napraviti supu od budneve.
17. decembar: Riba je danas glavna poslastica. Kuvajte sebi čajeve od lekovitog bilja, koji će sačuvati vaše zdravlje.
18. decembar: Jedite voće i povrće koliko god možete.
19. decembar: Danas slavimo Svetog Nikolu. Na ovaj dan nije dozvoljeno da se jede hrana spremljena na ulju, ali i ne sme da se pije vino. Riba je dozvoljena, ali samo grilovana, dimljena ili kuvana.
20. decembar: Dan suve ishrane ponovo dolazi. Predlog je da pravite smutije od voća koji će vam vratiti energiju.
21. i 22. decembar: Riba i morski plodovi je glavni deo jelovnika ovih dana. Slobodno možete kupiti šarana i spremiti ga uz heljdinu kašu.
23. decembra: Dozvoljeno je jesti kuvano jelo. Čorbast pasulj na vodi, kao i kupus salata su idealno rešenje za ovaj dan.
24. decembar: Danas je dozvoljeno jesti jela spremljena na ulju.
25. decembar: Dan suve i sirove hrane. Med obavezno koristite kako biste obnovili zalihe energije.
26. decembar: Dozvoljeno je jesti toplu,kuvanu hranu. Naš predlog je posni podvarak uz dodatak kuvanog krompira.
27. decembar: Dan suve hrane. Jedite sirovo voće i povrće, ali i smutije.
28. i 29. decembar: Ovih dana jedite ribu. Girice su najzdravija riba, stoga se slobodno počastite ovom ukusnom hranom.
30. decembar: Ovo je dan bez ulja. Kuvano povrće, krem čorba, salata bez ulja....
31. decembra: Na ovaj dan možete dodati ulje u hranu. Slobodno napravite domaću pitu od krompira i uživajte.
1. januar: Na ovaj dan vernici koji paze na post ne jedu termički obrađenu hranu.
2. januar: Skuvajte ukusna jela bez ulja. Naš predlog je kuvano žito koje će vam pomoći da telo opskrbite vitaminim.
3. januar: Ovo je dan suve hrane. Pravo je vreme da se posvetimo molitvi.
4. i 5. januar: Ova dva dana možete da kuvate čorbice, grašak, boraniju i td. na ulju.
6. januar: Na Badnji dan se jede suvo voće i praktikuje se strogi post.
Post nije dijeta, jer je glavna svrha apstinencijom umanjiti želje i odupreti se zlu. Važno je da se vernici unapred pripreme za post kako bi isključili zdravstvene probleme.
Opuštanje u hrani za vreme posta, dozvoljeno je trudnicama, deci i ljudima koji pate od određenih zdravstvenih problema.
Izvor: Stil.kurir.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem