Sutra počinje Božićni post koji će trajati do 7. januara 2020. godine

Vernici koji se upuštaju u podvig Božićnog posta, često se kolebaju oko toga šta je dozvoljeno jesti, a šta nikako ne smemo ni da pogledamo.

Kako ne bismo pogrešili, donosimo vam pravila posta i detalje šta smete jesti tokom ovih 40 dana:

28. novembar: Prvi dan posta nije naročito strog. Vernici mogu jesti ribu, kuvanu hranu, ali ne i biljno ulje. Na ovaj dan domaćice mogu da spreme supe i čorbe od mahunarki, ali i pirinač.

29. novembar: Zabranjeno je jesti kuvanu hranu petkom. Vernici smatraju da se ovaj dan treba jesti orašasti plodovi, voće i sirovo povrće. Dozvoljeno je koristiti hleb, med, sušeno voće....

30. novembar, 1. decembar: Ovih dana vernicima je dozvoljeno da spreme ribu koristeći biljno ulje.

2. decembra: U ponedeljak ne možete jesti ulje, ali možete jesti kuvana jela na vodi. Kao glavno jelo možete napraviti krem čorbicu od povrća, a za večeru bareno povrće.

3., 4. i 5. decembar: Dozvoljeno je jesti nemasne vrste ribe. Vernici mogu jesti prženu ribu uz dodatak pirinča, barenog povrća, ali isto tako mogu jesti pone pite.

6. decembar: Vervnici ovaj dan jedu termički neobrađenu hranu. Koristi se bobičasto voće, orašasto voće, med i suvo voće. Takva hrana će vas napuniti energijom.

7. i 8. decembar: Ovih dana opet možete jesti ribu i morske plodove. Testenina sa lignjama je odlična večera.

9. decembar: Ponedeljkom je ulje zabranjeno, ali možete kuvati ukusnu hranu i na ulju. Danas možete spremiti kašu od prosa sa dodatkom voća i meda. Za večeru možete obariti povrće ili jesti povrće iz turšije.

10. decembar: Dan ribe. Slobodno jedite ribu i plodove mora.

11. decembar: Opet dolazi dan za suvu hranu. Ovog dana možete jesti salate od svežeg povrća, sušeno voće , kao i koštunavo voće.

12. decembar: Dozvoljena je hrana na ulju. Kao i riba. Sve vrste peciva, ali bez dodatka mesa, mleka i sira.

13. decembar: Petak znači da je zabranjeno da jedete kuvanu hranu. Vreme provedite u molitvi. A od hrane jedite energetske pločice i pijte dosta vode.

14. i 15. decembra: Riba je dozvoljena. Skuvajte sebi kompot od voća, zapecite hleb, napunite zalihe orašastog voća.

16. decembar: U ponedeljak nije dozvoljeno biljno ulje. Uprkos tome možete ispeći povrće sa dodatka malo vode, ali isto tako možete napraviti supu od budneve.

17. decembar: Riba je danas glavna poslastica. Kuvajte sebi čajeve od lekovitog bilja, koji će sačuvati vaše zdravlje.

18. decembar: Jedite voće i povrće koliko god možete.

19. decembar: Danas slavimo Svetog Nikolu. Na ovaj dan nije dozvoljeno da se jede hrana spremljena na ulju, ali i ne sme da se pije vino. Riba je dozvoljena, ali samo grilovana, dimljena ili kuvana.

20. decembar: Dan suve ishrane ponovo dolazi. Predlog je da pravite smutije od voća koji će vam vratiti energiju.

21. i 22. decembar: Riba i morski plodovi je glavni deo jelovnika ovih dana. Slobodno možete kupiti šarana i spremiti ga uz heljdinu kašu.

23. decembra: Dozvoljeno je jesti kuvano jelo. Čorbast pasulj na vodi, kao i kupus salata su idealno rešenje za ovaj dan.

24. decembar: Danas je dozvoljeno jesti jela spremljena na ulju.

25. decembar: Dan suve i sirove hrane. Med obavezno koristite kako biste obnovili zalihe energije.

26. decembar: Dozvoljeno je jesti toplu,kuvanu hranu. Naš predlog je posni podvarak uz dodatak kuvanog krompira.

27. decembar: Dan suve hrane. Jedite sirovo voće i povrće, ali i smutije.

28. i 29. decembar: Ovih dana jedite ribu. Girice su najzdravija riba, stoga se slobodno počastite ovom ukusnom hranom.

30. decembar: Ovo je dan bez ulja. Kuvano povrće, krem čorba, salata bez ulja....

31. decembra: Na ovaj dan možete dodati ulje u hranu. Slobodno napravite domaću pitu od krompira i uživajte.

1. januar: Na ovaj dan vernici koji paze na post ne jedu termički obrađenu hranu.

2. januar: Skuvajte ukusna jela bez ulja. Naš predlog je kuvano žito koje će vam pomoći da telo opskrbite vitaminim.

3. januar: Ovo je dan suve hrane. Pravo je vreme da se posvetimo molitvi.

4. i 5. januar: Ova dva dana možete da kuvate čorbice, grašak, boraniju i td. na ulju.

6. januar: Na Badnji dan se jede suvo voće i praktikuje se strogi post.

Post nije dijeta, jer je glavna svrha apstinencijom umanjiti želje i odupreti se zlu. Važno je da se vernici unapred pripreme za post kako bi isključili zdravstvene probleme.

Opuštanje u hrani za vreme posta, dozvoljeno je trudnicama, deci i ljudima koji pate od određenih zdravstvenih problema.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Stil.kurir.rs