Američki sitkom "Prijatelji" (Friends) počeo je sa emitovanjem 1994. Serija koja je pratila svakodnevna dešavanja bliske grupe prijatelja, postala je toliko popularna da je imala značajan uticaj na zabavu i pop kulturu zbog svog humora. Pored humora hrana je bila nezaobilazan deo ove serije. Postoje obroci koju su postali popularni nakon što su ih glavni junaci isprmovisali.

Pogledajte kojih je to 5 najpoznatijih obroka.

5. Čizkejk (Chessecake) 

Ovaj desert je vrlo jednostavan za pripremu, ali u seriji se to pokazalo malo drugačije. U epizodi sedme sezone, Rejčel i Čendler su došli u posed specijalnog čizkejka koji je trebao da bude dostavljen njihovoj komšinici. Imresionirani ukusom njih dvoje kradu od komšinice svaki put ovu poslasticu, ali na kraju epizode se bore ko zaslužuje veću polovinu i čizkejk pada na pod. Bez obzira na to oni odlučuju da ga pojedu jer njegov ukus ne može da se meri ni sa čim. I čizkejk tako postaje jedan od najpopularnijih deserta.

https://www.instagram.com/p/Bxh4dEKgLTN/

4. Sladak krompir (Yams)

Svi se sećaju gostovanja Bred Pita u jednoj epizode čuvene serije. Glumio je Vila Kolberta, Rosovog školskog drugara. U osnovnoj školi je bio debeo i zbog toga je njegovo samopouzdanje loše bez obzira što se kasnije sve promenilo i on izleda odlično.

Njegov najveći neprijatelj je bila Rejčel Grin koju je posle mnogo godina sreo kod Monike na Danu zahvalnosti. U žaru svađe Vil ne može da se obuzda i prekida svoj režim ishrane i zahteva od Monike da mu da sladak kromir (yams - čuveno američko jelo). Bez obzira što je to jelo bilo popularno i pre serije, sada kad ga ljudi pomenu svima prvo padne na pamet Bred Pit i scena kad panično zahteva da mu se da krompir.

3. Krekeri sa džem (Jam Crackers)

U epizodi pod naslovom "Ona sa džemom" Monika odlučuje da je vreme da prestane da tuguje zbog raskida sa Ričardom i da je vreme da nađe neku zanimaciju. Tada dolazi na ideju da napravi džem. Pošto nije mogla da spava, to se otelo kontroli i imala je previše tegli koje na kraju nije mogla ni da proda. Na kraju je sve poklonila Džoiju (koji je poznat u seriji kao neko ko mnogo voli da jede). I on je došao na fantastičnu ideju da su krekeri sa džemom ukusan obrok.

2. Ćurka (Turkey) 

Poznato je da Amerikanci jedu ćurku za Dan zahvalnosti. Serija "Prijatelji" su uspeli da je naprave još popularnijim jelom jer u osmoj epizodi pete sezone Monika navlači ćurku na glavu da bi se izvinila Čendleru. Ona je uspela i da prepadne Džoija i scene su bile toliko urnebesne da ova epizoda i dalje uspeva da prodaje ćurku. I verovatno ljudima ćurka više nije jedina asocijacija za Dan zahvalnosti, nego Monikino igranje sa istom na glavi.

https://www.instagram.com/p/B5aFMbjFvTA/

1. Engleska poslastica (Feet Trifle) 

Jedno od jela koje se i dan danas prepričava je Rejčelin desert. Profesionalna kuvarica, Monika, dopustila je svojoj najboljoj drugarici koja nije baš vična kuvanju da napravi desert za Dan zahvlanosti. Rejčel je toliko želela da joj poslastica uspe i da je svi pohvale da nije primetila da su joj se stranice u kuvaru zalepile i da je ona napravila pola engleski desert pola pastirsku pitu. Jedina osoba kojoj se desert svideo je bio naravno Džoi.

https://www.instagram.com/p/B5by8tBljXc/

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs