Vanila je čest sastojak brojnih specijaliteta, bilo da se upotrebljava u obliku estrakta ili koriste njene semenke. Međutim, poreklo ove neodoljive biljke nije baš svima poznato. Zato vas vodimo na kulinarski putopis i otkrivamo poreklo neodoljive vanile.
Vanila potiče od biljke koja pripada orhidejama i vodi poreklo iz oblasti Srednje Amerike, delova današnjeg Meksika i Gvatemale. Ova čudesna biljka ima formu vreža, odnosno, njeno stablo nije uspravno i raste poput loze. Industrijska vanila se dobija od posebne vrste kaoja se naziva Vanilla planifolia, što bi u prevodu značilo vanila sa ravnim lišćem.
Od biljke se za proizvodnju vanile koristi njena duguljasta mahuna. Ovi delovi se beru dok još nisu sasvim sazreli, pa se potapaju u vrelu vodu, a zatim ostavljaju da se suše od dva do šest meseci. Svaka mahuna sadrži hiljade sitnih crnih semenki.
U kulinarstvu se vanila najčešće koristi u obliku ekstrakta ili esencije, i to je najjeftiniji oblik ove aromatične namirnice. Pogledajte i - Kako da napravite vanilinu esenciju
Vanila uspeva samo na specifičnim geografskim prostorima, odnosno samo 10-20 stepeni ispod i iznad ekvatora.
Danas vanila uglavnom potiče sa Madagaskara i ostrva Reinion. Vanila koja se gaji u Meksiku je tamnije boje, ima glatku strukturu i sočnija je, a ako potiče sa Tahitija, ima više cvetnih aroma.
Poput šafrana, vanila se teško proizvodi, pa je i njena cena zbog toga visoka. Naime, da bi se razvile mahune, potrebno je da oprašivanje biljke pomognu kolibri ili posebne vrste pčela. Takođe, cvetovi su otvoreni samo kratak period vremena, što smanjuje mogućnost oprašivanja.
Nakon ovog kratkog upoznavanja sa poreklom vanile, pripremite - Topli napitak od vanile.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem