Vanila se najčešće upotrebljava u pripremi poslastica, a zajedno sa šafranom, kardamonom i zelenim biberom spada u najskuplje začine. Ona jelima daje prijatnu aromu, a u kulinarstvu se najčešće koristi štapići vanile ili ekstrakt, mada se kao njena zamena jelima dodaje i vanilin šećer.
Ukoliko želite da obogatite svoju kulinarsku riznicu domaćih proizvoda i vanilinom esencijom potrebno vam je 2, 5 dl votke i 3 šipke vanile. Umesto votke možete da koristite i burbon, tamni rum i tekilu.
Oštrim nožem ili kuhinjskim makazama rasecite vanilu po dužini, ostavljajući oko 6-7 cm pri kraju nerazrezanu. Stavite šipke vanile u teglicu i prelijte ih votkom, da ogreznu u tečnosti.
Dobro zatvorite poklopcem i jako prodrmajte teglicu. Stavite na tamno mesto, ali bar jednom nedeljno teglicu dobro izmućkajte.
Ostavite da stoji 6 nedelja, pa posle toga procedite kroz najfiniji filter za kafu (da biste odstranili sva vlakna iz tečnosti). Proceđenu tečnost sipajte u tamne flašice i držite ih u frižideru.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom