Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plastična ili drvena daska za sečenje - koju koristiti?

Ako ste nekad bili u dilemi kada koristiti drvenu, a kada plastičnu dasku za sečenje, evo odgovora.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Izbor između plastične i drvene daske za sečenje zavisi od toga šta ćete seći. Međutim, ne postoje tačno propisana pravila da se meso seče na plastičnim daskama i da se uglavnom koriste noževi sa zupcima, a povrće na drvenim daskama i da se seče većim, mesarskim noževima. Ta uobičajena praksa je prvenstveno iz praktičnih i zdravstvenih razloga.

Drvene daske su odlične za sečenje povrća. Ne preporučuje se da se na takvim daskama seče piletine, jer se delovi mesa zadržavaju u sitnim pukotinama u dasci i teško se peru. S obzirom da je lakša za održavanje i čišćenje, plastična daska je praktičnija za sečenje mesa. Takođe, plastične daske ne upijaju mirise tako lako, pa na njoj secite i crni ili beli luk, piše foodrepublic.com.

Pogledajte i Zašto ne treba prati sirovu piletinu

Za sečenje čvrstog povrća, poput šargarepe, krompira ili rotkvica koristite drvenu dasku. Čvrsta podloga će vam pomoći da pravilnije isečete namirnice.

Veoma je važno da često čistite daske za sečenje, bez obzira kog su materijala, kao i da koristite oštre noževe. Tako nećete imati problema sa zaostalom hranom na daskama, a namirnice će biti bolje isečene.

Pogledajte Saveti za čišćenje daske za sečenje

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti