Zašto je konopljino ulje zdravo?

Ulje sadrži vitamin E, linolnu i alfa-linolensku kiselinu, poznate i kao omega-6 i omega-3 masne kiseline. Ono što ovo ulje čini karakterističnim jeste idealni odnos među njima – odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina iznosi 3:1. Ulje može da sadrži THC samo u tragovima (dozvoljeno je do 0,2 %) i može biti detektovan u urinu na testovima na opijate.

Pogledajte i Lekovita konoplja - jača imunitet, smanjuje holesterol, leči infekcije

Zašto treba odabrati organsko i hladno ceđeno konopljino ulje?

Organsko, hladno ceđeno i pravilno čuvano ulje konoplje jedini je pravi izbor - ekosertifikat garantuje kontrolu nivoa rezidualnih pesticida, mineralnih gnojiva i poreklo bez genetskih modifikacija, a hladno ceđenje omogućuje čuvanje nutrijenata koji bi propali ili bi ostali u značajno manjem broju kada bi semenke bile podvrgnute zagrevanju pre ceđenja ulja.

Kako se koristi konopljino ulje?

Konopljino ulje može poslužiti kao salatno, ali možete dodati ga i u biljna mleka u kućnoj radinosti, sveže ceđene sokove, šarene salate s povrćem i/ili žitaricama itd. Ne preporučuje se zagrevanje ovog ulja.

Pogledajte i Kako pravilno da koristite ulja u kuhinji

Ko može da konzumira konopljino ulje?

Svi. Deca, odrasli, ljudi u zreloj životnoj dobi... Alergije nisu poznate, konoplja prirodno ne sadrži gluten i stoga je i ulje prikladno za prehrambeni režim u kom se on izbegava. Takođe, konopljine proizvode posebno vole sportisti i rekreativci jer njihovim unosom snabdevaju telo nizom nutrijenata.

Pogledajte i 7 neuobičajenih upotreba maslinovog ulja

Kako se čuva ulje od konoplje?

Pravilno skladištenje izrazito utiče na kvalitet svakog ulja, pa tako i konopljinog. Neadekvatno čuvanje izaziva opadanje biološke vrednosti i degradacije nutritivnog profila. Za početak, uvek pri kupovini birajte ulje u tamnim bocama - konopljino ulje ne toleriše svetlost koja ubrzava proces kvarenja. Kupljeno ulje najbolje je pre otvaranja čuvati na suvom i hladnom mestu, dok jednom otvoreno ulje nužno je čuvati u frižideru. Pokušajte da ga upotrebite u roku od mjsec dana.

Pre upotrebe prirodnih lekova obavezno konsultujte lekara

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa