Zamrzivač mora biti pun
Ako ste mislili da pretrpavanje zamrzivača troši struju i ne garantuje kvalitet zamrzavanja, varate se. Polu prazan ili prazan zamrzivač mnogo je veći potrošač električne energije nego što mislite.
Zamrznute namirnice održavaju temperaturu puno lakše pa cirkulacija hladnog vazduha u tom slučaju puno je slabija i time garantuje uštedu.
Pogledajte i Saveti za pravilno zamrzavanje i odmrzavanje mesa
Hranu uvek umotajte pre zamrzavanja
Hrana koja je direktno u dodiru s ledenom površinom može se oštetiti i promeniti strukturu. Kako biste to sprečili, pre zamrzavanja uvek zapakujte namirnice u plastične kese.
Isto tako, meso pre zamrzavanja možete marinirati u ulju i začinima i time sačuvati njegovu svežinu i mekoću.
Pogledajte i 7 namirnica koje ne treba zamrzavati
Hranu zamrzavajte u manjim porcijama
Pre nego što zamrznete namirnice, umesto da ih spakujete zajedno, rasporedite ih u manje porcije. Na vaj način možete birati količinu koju ćete pripremiti, ali i uštedeti vreme i energiju, jer se manja količina hrane brže zamrzava.
Pogledajte i I ove namirnice možete zamrznuti
Ako sumnjate u kvalitet hrane, ne zamrzavajte je
Hrana kojoj je istekao rok, koja je već jednom zaleđena i potom odleđena ili ona koja je stajala na toplom predugo ne bi se trebala naći u vašem zamrzivaču.
Iako vrlo niske temperature čuvaju namirnice, one ne mogu uništiti bakterije i mikroorganizme koji su se nastanili na hrani.
Pogledajte i 10 saveta za pravilno zamrzavanje hrane
Ne zaboravite da odledite zamrzivač
Iako to mnogima predstavlja pravu muku, zamrzivač bi svako trebao, s vremena na vreme, da odledi i očisti. Slojevi leda koji nastaju po zidovima zamrzivača smanjuju njegovu učinkovitost i troše električnu energiju, a u naslagama leda se mogu sačuvati bakterije i virusi preneseni hranom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus