Neke namirnice ne treba čuvati u zamrzivaču, jer to može loše uticati na njihov kvalitet.

1. Sir spada u grupu dugotrajnijih namirnica čiji ukus sa stajanjem postaje zreliji i nepcima primamljiviji, pa je njegovo čuvanje u zamrzivaču nepotrebno. Naime, ono nakon odmrzavanja gubi strukturu i počinje da se mrvi. Ako želite da sprečite stvaranje buđi na siru, jednostavno ga premažite maslacem.

2. Nijedna vrsta salate ne podnosi zamrzavanje, nežni listovi nakon otapanja gube hrskavost i sočnost, pa zbog velike količine vlage brzo uvenu. Salatu je najbolje oprati, osušiti i čuvati u frižideru.

Pogledajte i Kako da očuvate svežinu zelene salate

3. Jednom odmrznuto meso i plodove mora nikako ne smete vraćati u zamrzivač. Nagle promene temperature pogoduju razmnožavanju štetnih bakterija opasnih po zdravlje.

4. Vodenasto voće i povrće poput lubenice, jagoda, krastavca i krompira zamrzivač u potpunosti uništava. Naime, nakon odmrzavanja zbog velike količine vode, koju u sebi poseduju i koja se pretvara u kristale leda, tekstura ovih namirnica postaje brašnasta i pretvara se u kašu.

Pogledajte i Kako da zamrznete maline i kupine

5. Sveže začinsko bilje nakon odmrzavanja poprima smeđu, uvenulu strukturu koja ne samo da nije upotrebljiva kao svež dodatak jelu, nego je beskorisna u kuvanom obroku. Odličan način za čuvanje svežih mirisnih i lekovitih listova je zamrzavanje u maslinovom ulju, nakon čega ćete dobiti male kockice s očuvanim svežim biljem.

Pogledajte i Saveti za pravilno čuvanje začina

6. Jaje i pavlaka u umacima poput majoneza, holandez i tartar sosa razlozi su zbog kojih ukusne dodatke hrani treba držati podalje od zamrzivača. Tokom njihovog odmrzavanja dolazi do razdvajanja vode i masnoće, pa se stvara višak tečnosti koji u potpunosti menja ukus sosa.

7. U jogurtu, kao i u kiseloj pavlaci, nakon odmrzavanja se stavraju grudvice jer dolazi do procesa odvajanja tečnosti od masnoća. Takva tekstura se ne može piti i postaje korisna samo u kuvanim jelima.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr