Ovo je pet osnovnih jela koja svakako treba da probate...
Suši (Sushi)
Naravno, započinjemo preporuku s najslavnijim i najpoznatijim japanskim jelom. U kuhinji zemlje izlazećeg Sunca, suši podrazumeva jelo pripremljeno od kuvanog pirinča začinjeno sirćetom koje se po pravilu servira sa sirovom ili dimljenom ribom. Postoji više vrsta sušija, kao što su makizushi (sushi zamotan u listove morske trave), inarizushi (tofu punjen sushi pirinčem) i još mnogo drugih.
Pogledajte i Suši - najzdravija brza hrana
Sašimi (Sashimi)
Često se meša sa sušijem, ali u sašimi ide samo narezana sirova riba. Sašimi se obično konzumira uz vrlo ljuti wasabi sos ili slankasti sos od soje. Najpopularniji tipovi sašimija su toro (tuna), ebi (škampi), ika (lignje), tako (hobotnica)... Služi se bez pirinča, uz gore spomenute soseve.
Pogledajte i U čemu je tajna vitke linije i dugovečnosti Japanki
Okonomijaki (Okonomiyaki)
Ova nama teško izgovorljiva reč podrazumeva vrlo ukusne japanske palačinke, čija priprema i sastojci najviše zavise od područja odakle potiče jelo. Postoje dve glavne vrste: Kansai i Hirošima. Kod Kansaija, testo i sastojci se mešaju, a zatim se sve peče s obe strane - poznato je i kao japanska pica. Drugi način pripreme, Hirošima, podrazumeva pripremu tanke palačinke na koju se zatim dodaju sastojci u slojevima. Često se poslužuje uz pržene rezance.
Pogledajte i Šta jedu najzdravije nacije?
Tepanjaki (Teppanyaki)
Vrsta japanskog roštilja. Meso, morska hrana i povrće pripremaju se pred kupcima. Ne samo da su tepanjakiji obično sjajni, već uživate i u šou koji kuvar priredi.
Pogledajte i Japanska kuhinja
Nudle (Noodles)
Ili kako bismo mi preveli, rezanci. U Japanu ih ne možete zaobići ni da hoćete, ali srećom - jeftini su i ukusni. I njih postoji više vrsta, zavisno od načina posluživanja, ali su zapravo vrlo slični špagetama.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus