Svu slavu žive hrane koja je u sebi sačuvala sve nutrijente, najviše oseti naš organizam bez obzira šta mi mislili o tome i koliko se ne slažemo sa modernim trendovima, piše portal Stil.
Ana-Marija Milaković kao dijabetičar, jako pazi na to šta jede i kako priprema svoju hranu. Bez sirovog, naročito bez raznovrsnih smutija i sokova ne može više da zamisli svoj dan. Oseća se bolje i zdravije posle bogatih salata sa sirovim umacima, sirovih kolača bez brašna i šećera i ostalog što joj ne diže šećer, a hrane je i energizuju.
Ubrzan tempo i neretko, stresna svakodnevica, dovodi do toga da ispašta naš organizam. Naše najvrednije bogatstvo koje često uzimamo suviše olako, a zove se zdravlje. Naravno, znamo da ga cenimo tek kada se razbolimo, ali zašto bismo se uopšte razboleli? Ukoliko zamenimo naše nezdrave navike u obliku konzervirane hrane, slatkiša na pravom smo putu do kvalitetnijeg i pozitivnijeg života.
Pogledajte i Detoksikacija jetre uz pomoć dva sastojka
U poslednje vreme smo "bombardovani" trendom sirove ishrane koja se svuda sve više propagira. Međutim, pored te velike popularnosti, sirova ishrana stvarno jeste karta naše dugovečnosti i dobrog zdravlja pa i izgleda.
Svu slavu žive hrane koja je u sebi sačuvala sve nutrijente, najviše oseti naš organizam bez obzira šta mi mislili o tome i koliko se ne slažemo sa modernim trendovima. Jedini pravi sudija u ovom slučaju je naše vlastito telo, naše raspoloženje i vitalnost koju osećamo kada počnemo da jedemo više sirovih namirnica.Telo ne mari za reklame već za dobar osećaj i zdravlje kao njegovu posledicu.
Pogledajte i 4 najbolja napitka za detoksikaciju bubrega
Ipak nigde ne piše da baš svako od nas MORA preći isključivo na sirovo. Ono što svako od nas mora učiniti jeste osluškivati vlastiti organizam i znati prepoznati signale svog tela. Ukoliko prepoznate da sirova ishrana vama odgovara, nastavite sa njom. Ali ako se mučite i odričete raznih kuvanih i pečenih obroka samo zbog mentalne odluke i trenda, izazvaćete u svom telu kontraefekat.
Pročitajte i 10 dobrih razloga da jedete karfiol
Evo šta sve dobijate konzumiranjem sirove hrane:
1. Više nutrijenata odnosno hranjivih sastojaka (vitamina, minerala, vlakana itd.)
2. Više energije i elana jer se sirova hrana brže i lakše razgrađuje.
3. Bolju kondiciju i stas jer nam pomaže u regulaciji telesne težine, odnosno lakše mršavimo.
4. Bolji ten i kožu jer je ona pokazatelj stanja organizma.
5. Bolje stanje svih unutrašnjih organa (jetra, creva, želudac, žlezde sa unutrašnjim lučenjem, itd.)
6. Isceljenje od manjih ili većih tegoba i bolesti (za to je potrebna istrajnost i disciplina)
7. Bolje i vedrije raspoloženje i novi životni entuzijazam
8. Više vremena s obzirom na to da za pripremu sirove hrane treba puno manje vremena provesti u kuhinji
9. Nova kulinarska iskustva koja često znaju biti jako zabavna i prerasti iz hobija u novo zanimanje
Napomena: Ovo su samo neke osnovne prednosti sirove ishrane, a na vama je da ih proširite i osetite sve dobrobiti na vlastitoj koži!
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom