Za dobro opšte zdravlje je važno da unosimo dovoljno vode u organizam. Stručnjaci preporučuju bar osam čaša vode na dan.
Pored vode, određeni napici takođe mogu poboljšati naše zdravlje i uticati pozitivno na rad bubrega.
Sok od cvekle
Cvekla je bogata betainom, koji je veoma zdrava fitohemikalija. Pored toga, cvekla sadrži i antioksidanse i materije koje povećavaju kiselost urina. Tako se iz bubrega lakše izbacuju materije koje izazivaju pojavu kamenja.
Pogledajte i Moćni napitak od cvekle čisti jetru i bubrege
Sok od limuna
Ovaj citrus takođe deluje preventivno na nastanak kamena u bubrezima. Pomešajte sok od 4 limuna i čašu vode i popijte blagotvoran napitak.
Napitak od brusnice
Verovatno već znate da brusnica izuzetno povoljno utiče na zdravlje urinarnog trakta. Ovi plodovi sprečavaju akumuliranje bakterija u bešici i sprečavaju nastanak infekcija. Pored toga, brusnica pomaže organizmu da izbaci kalcijum oksalat koji u velikim količinama može da izazove nastanak kamena u bubrezima. Ukoliko ne pravite domaći napitak od brusnice, kupujte pića koje ne sadrže šećer, veštačke boje ili konzervanse, piše ideadigezt.com.
Pogledajte i Ishrana za zdrave bubrege
Piće s peršunom
Peršun sadrži karotenoide koji deluju preventivno na pojavu raka, ali i gvožđe, hlorofil i brojne vitamine. Hlorofil čisti krv dok gvožđe pomaže organizmu da bolje apsorbuje hranljive materije i jača krv. Napitak od peršuna jača imunitet i čuva zdravlje bubrega i bešike.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus