Sirova kokošija jaja ponekad skrivaju bakterije poput salmonele koje mogu našteti ljudskom zdravlju. Srećom, dobrom termičkom obradom – pečenjem i kuvanjem – ti se problemi lako rešavaju, ali kada vam je po receptu potrebno sirovo jaje najbolje je da ga pasterizujete.

Pasterizacija je postupak termičkog izlaganja tečnih namirnica temperaturi od 55 do 70 stepeni celzijusa zbog produženja roka trajanja te namirnice. Prilikom pasterizacije uklanjaju se mikroorganizmi koji mogu da naškode zdravlju pojedinca. 

Pogledajte i Čime zameniti jaja u receptima

Neki proizvođači prodaju industrijski pasterizovana jaja, ali većina konzumnih jaja nisu podvrgnuta tom procesu.

Ako u pripremi jela koristite sirova jaja – npr. za izradu majoneza ili poslastičarskih krema, a niste sigurni da li su jaja sveža, najbolje je ista pasterizovati. 

Postupak pasterizacije jaja kod kuće: 

1. Razbijte u jednu posudu sva jaja koja treba da iskoristite za neki recept. 

2. Pomešajte jaja s tečnošću koja je navedena u receptu.

3. Nežno zagrejte smesu dok ne dostigne 62 stepena. Temperaturu obavezno proverite i održavajte uz pomoć termometra za hranu.

4. Lagano mešajte smesu na ovoj temperaturi tri minuta, sklonite s vatre i nastavite da koristite kako je navedeno u željenom receptu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Punkufer