Sirova kokošija jaja ponekad skrivaju bakterije poput salmonele koje mogu našteti ljudskom zdravlju. Srećom, dobrom termičkom obradom – pečenjem i kuvanjem – ti se problemi lako rešavaju, ali kada vam je po receptu potrebno sirovo jaje najbolje je da ga pasterizujete.
Pasterizacija je postupak termičkog izlaganja tečnih namirnica temperaturi od 55 do 70 stepeni celzijusa zbog produženja roka trajanja te namirnice. Prilikom pasterizacije uklanjaju se mikroorganizmi koji mogu da naškode zdravlju pojedinca.
Pogledajte i Čime zameniti jaja u receptima
Neki proizvođači prodaju industrijski pasterizovana jaja, ali većina konzumnih jaja nisu podvrgnuta tom procesu.
Ako u pripremi jela koristite sirova jaja – npr. za izradu majoneza ili poslastičarskih krema, a niste sigurni da li su jaja sveža, najbolje je ista pasterizovati.
Postupak pasterizacije jaja kod kuće:
1. Razbijte u jednu posudu sva jaja koja treba da iskoristite za neki recept.
2. Pomešajte jaja s tečnošću koja je navedena u receptu.
3. Nežno zagrejte smesu dok ne dostigne 62 stepena. Temperaturu obavezno proverite i održavajte uz pomoć termometra za hranu.
4. Lagano mešajte smesu na ovoj temperaturi tri minuta, sklonite s vatre i nastavite da koristite kako je navedeno u željenom receptu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus