Tradicionalno, čapatiji se prvo peku na suvom tiganju ili ploči, a zatim na otvorenom plamenu. Zabavni za pripremu, čapatiji su i zdravi i ukusni.

Vreme pripreme: 30 min (plus testo mora da odstoji 30-60 minuta)

Sastojci za 10-ak čapatija:

200 g graham (integralnog) brašna

200 g polubelog brašna (tip 850)

1 kašika pšeničnih klica

so

voda po potrebi

maslac za premazivanje pečenih čapatija

Pogledajte i Humus

Pomešajte sve sastojke i polagano dodajte vodu kako biste umesili meko, elastično i glatko testo koje se ne lepi.

Mesite oko 5 minuta, pa ostavite da odstoji oko 1 sat pokriveno.

Ponovno premesite testo i od njega formirajte 10-tak kuglica. Zagrejte tiganj na vatri.

Kuglicu testa razvaljajte daskom za valjanje na pobrašnjenu podlogu. Razvaljajte je u tanki disk što savršenijeg okruglog oblika prečnika oko 15 cm, a debljine oko 3 mm.

Pažljivo podignite čapati i otresite ga od suvišnog brašna, pa ga stavite na vruć tiganj vodeći računa da vam se ne izgužva.

Pecite s jedne strane oko minut, odnosno dok se na vrhu čapatija ne pojave mali mehuri.

Okrenite ga pažljivo hvataljkama i pecite oko minut s druge strane dok se ne pojave smeđka mesta.

Ako nemate plin, pripremu čapatija završite u tiganju.

Okrenite ga još jednom dok se ne naduva kao balon i ne dobije smeđe i crne mrljice.

Ako imate plin, uzmite čapati hvataljkama s tiganja i držite ga 5 cm iznad otvorenog plamena.

Čapati će se naduvati poput balona, a znaćete da je gotov kad po sebi dobije male smeđe i crne mrlje.

Stavite ga na tanjir, pokrijte čistom krpom i kad se malo ohladi, premažite ga maslacem.

Servirajte ih tople.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Atma