Najčešće bolesti usled poremećaja štitne žlezde su hipertireoza ili ubrzani rad štitne žlezde i hipotireoza ili usporeni rad štitne žlezde kada žlezda proizvodi premalo hormona. Kod oba stanja trebalo bi izbegavati određenu hranu jer ona može delovati nepovoljno na proizvodnju hormona štitne žlezde, ali pravilan izbor namirnica može biti prilično individualan. Zato je dobro konsultovati lekara pre nego neke od namirnica navedenih u nastavku teksta izbacite iz ishrane.
U slučaju hipertireoze izbegavajte:
1. Hranu bogatu jodom poput algi, morskih trava i ostale plodove mora koje sadrže puno joda. Takođe bi trebalo da izbegavate jodiranu so jer ona sadrži puno veće količine joda.
2. Punomasno mleko, a umesto njega konzumirajte obrano mleko koje se lakše vari.
3. Rafinisano brašno koje sadrži manje hranljivih materija od celovite pšenice i teško se vari. Rafinisano brašno ima visoki glikemijski indeks i može poremetiti nivo šećera i hormona u krvi. Konzumiranjem hrane s nižim glikemijskim indeksom možete poboljšati nivo hormona u telu uključujući i hormone štitne žlezde. Beli hleb, testeninu, peciva i žitne pahuljice zamenite namirnicama od celovitog zrna poput integralnog pirinča, ječma, kinoe...
4. Crveno meso, a umesto toga konzumirajte nemasno meso popu ćuretine, ribu kao što je losos, tuna, haringa i skuša.
5. Mlečne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana s intolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću varenja mleka i mlečnih prerađevina. Izbegavajte mlečne proizvode ukoliko vas konstantno muče problemi s varenjem, nadutost i osećaj umora posle konzumacije mleka, sira, sladoleda, jogurta...
Pogledajte i Hrana kao prevencija moždanog udara
U slučaju hipotireoze izbegavajte:
1. Goitrogenu hranu (hranu koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi) poput prosa, senfa, karfiola, brokolija, spanaća, radiča, rena i slično.
2. Soju i proizvode od soje, poput sojina ulja koje može uticati na proizvodnju hormona štitne žlezde. Preporučuje se i izbegavanje čokoladnih i energetskih pločica jer sadrže sojin lecitin koji može sprečiti proizvodnju hormona štitne žlezde. Takođe, izbegavajte soja sos.
3. Oprezno i s hranom koja sadrži gluten poput ječma, pšenice, raži, odnosno rafinisane namirnice koje sadrže gluten. Takođe, smanjite konzumaciju povrća kao što su brokoli, karfiol i prokelj.
4. Brzu hranu koja takođe usporava proizvodnju hormona štitne žlezde.
5. Breskve, kruške i jagode voće je koje bi trebalo da izbegavate ili ga jesti umereno kako biste povećali proizvodnju hormona u telu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zadovoljna
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem