Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Ovaj mit o hrani može da ugrozi vaše zdravlje

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Evo zbog čega ne treba jesti hranu koja je pala na pod, čak ni ako je to bilo samo nekoliko sekundi.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Verovatno ste i vi bili u dilemi da li da pojedete omiljenu hranu koja je pala na pod. Međutim, stručnjaci kažu da to nikako ne bi trebalo da radite. 

Čuveno pravilo "pet sekundi" može da naškodi vašem zdravlju. Naime, bakterije poput Ešerihije Koli i Salmonele se odmah mogu naći na hrani koja je na podu makar i jedan sekund.

Pogledajte i Zašto ne treba prati sirovu piletinu

Istraživanje je pokazalo da bi 37 odsto ispitanika pojelo hranu koja je pala na kuhinjski pod, a 38 odsto bi jelo hranu koja je bila na podu u dnevnoj sobi.

Stručnjaci kažu da baterije u našem domu mogu biti "tihe ubice" koje ne možemo da vidimo ili namirišemo, a da se za samo sedam sati od jedne bakterije može razviti nekoliko miliona. Takođe, stručnjaci savetuju da je najefikasniji način čišćenja kuće paročistačem, jer visoke temperature mogu uništiti opasne bakterije.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti