Prolećne (sezonske) alergije su ponekad prava napast. Postoje lekovi, ali mogu pomoći i razne vrste hrane da se preduprede ili ublaže simptomi. Tu spadaju citrusno voće, brokoli, kelj, jabuke, crni i beli luk…
Citrusi
Nekoliko studija je pokazalo ulogu vitamina C u ublažavanju alergija. Pomorandže, limun i grejpfrut su bogat izbor vitamina C. I odličan izbor dok ne pristigne sveže voće…
Pogledajte i 10 namirnica najbogatijih vitaminom C
Brokoli
Interesantno je da su neka istraživanja ukazala da konzumacija brokolija blagotvorno deluje na zapušene sinuse i pomaže da se otpuše.
Kelj
Kelj sadrži dosta fitohemikalija, posebno karotenoida. Za ovu komponentu je poznato da ublažuava alergijske reakcije. Bolji efekat karotenoida iz kelja ćete postići ako ga konzumirate u kombinaciji sa nekom dobrom mašću, na primer kokosovim ili maslinovim uljem.
Pročitajte i Zašto je zdravo jesti kelj?
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi, posebno bademi, bogati su magnezijumom i vitaminom E. Magnezijum pomaže da se opusti spazam bronhiola koji može da prati alergije (posebno ako se radi o astmi). Vitamin E, sa druge strane, može da pomogne da se poboljša imunitet. Ovaj vitamin takođe pomaže da se organizam zaštiti od slobodnih radikala, sprečavajući na taj način upale tkiva.
Jabuke
Istraživanje navika u ishrani na Kritu utvrdilo je da su osobe koje su redovno jele jabuke bile više zaštićene od alergija i astme. Jabuke sadrže kvercetin, jednu vrstu flavonoida, koji efikasno deluje protiv upala. Kora jabuke je takođe bogata antioksidansima, posebno polifenolima, koji štite ćelije od oštećenja.
Pogledajte i Keks torta s jabukama
Laneno seme
Bogat izvor omega 3 masnih kiselina koje su poznate po svom antiinflamatornom dejstvu.
Crni i beli luk
I oni su bogati kvercetinom. Zapravo, obe ove vrste luka imaju dejstvo prilično slično dejstvu antihistaminika (lekova protiv alergija), što ih čini efikasnim za prevenciju i ublažavanje prolećnih alergija.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: zdravahrana.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus