Mnogi se pitaju u čemu je tajna kelja, tog veoma hranjivoga lisnatog povrća, koje se nalazi na top lestvici najzdravijih lekovitih namirnica. Kelj je bogat izvor vitamina A i vitamina C, kalcijuma i gvožđa, luteina i prehrambenih vlakana. Sadrži velike količine kalijuma, a čak sedam puta je bogatiji beta karotenom od brokolija. Siromašan je kalorijama. Prednost mu je i ta što se može pripremiti na raznovrsne ukusne načine.

Mladi kelj

I dok je kelj lisnati brat kupusu, za one kojima njegov ukus baš ne leži, rešenje je mladi kelj. Ovo izuzetno zdravo povrće sadrži ugljene hidrate, prebiotike (neprobavljivih sastojaka hrane koji služe kao hrana korisnim bakterijama), vitamine i minerale u velikim količinama. „Hranjenje“ blagotvornih bakterija prebioticima, omogućava im da „nadrastu“ potencijalno štetne bakterije, i na taj način pogoduju zdravlju domaćina. Mladi kelj je lakši za probavu od starije varijante jer su njegova vlakna više topiva u vodi i ima manje celuloze nego „stari“ kelj. Mladi kelj može da se konzumira svež kao salata.

Lekovita svojstva

Kelj pripada porodici kupusnjača u koju spadaju i brokoli, kupus i karfiol. Sadrži bolje iskoristiv oblik kalcijuma nego mlečni proizvodi, a sadrži i veći postotak kalcijuma po kaloriji nego mleko. Kalcijum u kelju dolazi u kombinaciji sa magnezijumom, koji je neophodan da bi se kalcijum iskoristio u organizmu. Kelj je jedan od najboljih izvora vitamina K, a upravo vitamin K regulše hoće li uneseni kalcijum biti raspoređen u kosti, ili će ostati u krvotoku i nataložiti se na neko oštećeno mesto u krvnim sudovima. Zato se redovna konzumacija kelja smatra jednim od najefikasnijih načina sprečavanja osteoporoze.

Kelj ima i snažna antioksidativna svojstva, i deluje antiupalno. Vitamin K u kelju podstiče zgrušavanje krvi, štiti srce i pomaže u izgradnji jakih kostiju. Visoki udeo kalijuma svrstava ga u grupu namirnica koje se preporučuju osobama s visokim krvnim pritiskom.

Preventivno delovanje protiv raka

Preventivna svojstva kelja povezana su s velikim koncentracijama dve vrste antioksidanata, karotinoida i flavonoida. Od karotinoida, značajni su lutein i beta karotin, koji imaju antioksidativna svojstva i smanjuju rizik od razvoja katarakte, ateroskleroze i hronične opstruktivne bolesti pluća.

Pogledajte i Kelj uspešan borac protiv raka

Što češće na jelovniku

Svakako se preporučuje da uključite kelj što češće u ishranu, bilo da se koristi lišće ili glavice raznih sorti. Stariji kelj potrebno je skuvati jer je svež teško svarljiv. Kelj se najčešće priprema i najbolji je kuvan u slanoj vodi. Tradicionalni način pripreme uključuje kuvanje u slanoj vodi 40 minuta, dok u potpunosti ne smekša. Kelj se može dodati supama i kuvanim jelima, često se priprema  u kombinaciji s krompirima i ječmom. U kombinaciji s belim pasuljem i kobasicom predstavlja tradicionalno portugalsko jelo. Kelj se može začiniti belim lukom, maslinovim ili sezamovim uljem, sokom od limuna, cimetom, ribizlom ili preprženim semenkama bora.

Izvor: zena.hr