Još od davnih vremena, prepoznat je pozitivan uticaj maslačka na zdravlje. U tradicionalnoj se medicini koristio za lečenje jetre, poboljšanje apetita, pa čak i za bolove u zglobovima i mišićima, a u viktorijansko vreme bogati su ga često konzumirali kao dodatak salatama i sendvičima.

Ako želite da koristiti maslačak kako biste poboljšali svoje zdravlje ili ga isprobali u svom obroku, svakako ga uberite na mestu na kojem znate da ćete pronaći nezagađene maslačke.

S obzirom na to da se se cvet maslačka otvara ujutro i zatvara tokom noći, branje se preporučuje oko podneva dok je cvet najotvoreniji.

1. Maslačak je bogat izvor vitamina A, C i K i sadrži veliku količinu gvožđa, kalcijuma i kalijuma.

2. Listovi maslačka imaju diuretičko delovanje – odnosno izbacuju višak tečnosti iz organizma. Najbolje je pripremiti čaj od maslačka, a on se može pripremiti od suvih listova – tako da prelijete 2 dl vruće vode preko kašičice lišća ili od suvog mrvljenog korena - kada je postupak sličan, ali potrebno je nakon prelivanja dodatno prokuvati nekoliko minuta. 

3. Cvetovi maslačka su bogati lecitinom koji čini čak 73 odsto masti u jetri. Pripremiti ih možete u salatama ili čak i dinstati s drugim povrćem. 

Pogledajte i Lekovita zova - reguliše probavu, čisti i jača krv, pomaže kod reume...

4. Koren i cvet maslačka koristi se u proizvodnji piva i vina, a koren takođe može biti korišćen za pripremu kafe. Zapravo se radi o prženom i usitnjenom suvom korenju, a navodno ima isti ukus kao i kafa, ali nema kofeina.

5. Listovi maslačka imaju jako mali broj kalorija, odnosno u 100 grama ima samo 45 kalorija.

6. Sveže listove maslačka možete dodati raznim salatama, pa čak i supama, gulašima i paprikašima.

Pročitajte i Bosiljak - kralj lekovitog začinskog bilja

7. Maslačak podstiče varenje, odnosno služi kao laksativ, stimuliše apetit i održava ravnotežu bakterija probavnog sistema.

8. Osim što čisti jetru od toksina i podstiče rad bešike, takođe zbog češćeg uriniranja dolazi do smanjenja krvnog pritiska i njegovog regulisanja.

9. Ako se odlučite da konzumirate maslačak, pripremite se da svi delovi imaju gorkast ukus. Iako ih možete pronaći skoro tokom cele godine, ako ih berete tokom proleća i jeseni – gorčina je nešto slabija. Takođe se to odnosi na mlade cvetove maslačka, odnosno na mlade listove.

10. Važno je napomenuti kako bi trebalo da izbegavate konzumiranje maslačka ako ste imali alergijske reakcije na kamilicu, neven, ambroziju i slične biljke. Takođe, ako ste trudni, dojite ili uzimate lekove na recept, trebalo bi da se posavetujete s lekarom u kojim je količinama u redu da konzumirate maslačak.  

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: ordinacija.hr