Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Čudesna aronija

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Zahvaljujući blagotvornom uticaju na ljudsko zdravlje, aronija se sve više uzgaja i koristi i na našim prostorima.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Aronija ili Sibirska aronija (Aronia melanocarpa) je bobičasto voće, slično borovnici, čije drvo raste najčešće između jednog i šest metara i bujnog je rasta. Iako aronija vodi poreklo sa istoka Severne Amerike, nikada nije značajno upotrebljivana u američkoj kuhinji, ali se zato masovno koristi u Švedskoj, Finskoj i Rusiji gde je, zbog svoje otpornosti prema zimi, posebno popularna u Sibiru, odakle i potiče nadimak Sibirska aronija.

Šta aronija može da učini za vas?
Prema najnovijim naučnim istraživanjima, od svih vrsta voća, aronija ima najveću koncentraciju antioksidanata koji su neophodni u borbi protiv raznih bolesti. Takođe, ovo bobičasto voće puno je flavonoida koji pomažu vašem telu da se bori protiv alergija, virusa i kancerogenih elemenata, a dokazano je da aronija sprečava i upale urinarnog trakta. Sibirska aronija sprečava formiranje slobodnih radikala u krvotoku, pa samim tim poboljšava cirkulaciju i sprečava bolesti kao što je dijabetes i različite kardio-vaskularne bolesti, a oni koji pate od visokog krvnog pritiska trebalo bi u svoju ishranu da uvedu i aroniju. Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da aronija može da pomogne učenicima i studentima s obzirom da poboljšava memoriju.

Kako se aronija konzumira?
Aronija ne sadrži mnogo šećera i poznata je po svom oštrom i kiselkastom ukusu koji se nekima sviđa, a nekima pak ne. Ovo bobičasto voće uvek može da se jede sveže, ali sada postoje i razne vrste prerađevina koje su takođe hranljive koliko i sveža aronija. Postoje sokovi od aronije, sušena i smrznuta aronija, kao i čaj od aronije. Jedan od najpopularnijih načina konzumiranja ovog bobičastog voća je džem ili slatko od aronije.

SUPERSAVET
Zamenite aronijom bobičasto voće, kao što su brusnice, borovnice itd. u vašim receptima i dobićete ukusne i zdrave poslastice.

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti