Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suši - najzdravija brza hrana

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Ako želite da imate vitku liniju, glatku kožu i da dugo živite kao Japanci, obavezno jedite - sirovu ribu.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Nekada se riba, kako bi joj se produžio vek trajanja, konzervisala pirinčem natopljenim sirćetom. Jela bi se samo riba, a pirinač se bacao. Danas je suši, ta kombinacija sirove ribe, pirinča i pirinčanog sirćeta, kojoj se po želji mogu dodati alge, vasabi (sos sličan renu), pečurke, đumbir, soja sos... zbog velikog sadržaja omega- 3 masnih kiselina i drugih korisnih materija, jedan od najzdravijih, ali i najpopularnijih specijaliteta.

Dugovečnost i vitalnost

Za suši kakav danas poznajemo zaslužan je Japanac Iohei Hanaja koji je 1800. godine izmislio „nigiri zushi“! Do tog vremena riba se konzervisala fermentacijom tako što se sirova čistila, filetirala, solila i pokrivala kamenom. Taj je proces trajao i po nekoliko meseci, ali je kasnije otkriveno da se fermentacija skraćuje na samo nekoliko dana ako se sirova riba umota u pirinač potopljen u sirće. Iohei je želeo da ubrza pripremu hrane pa je odustao od fermentacije i poslužio svežu ribu. Na vitkoj liniji, glatkoj koži i dugovečnosti većina Japanaca može da zahvali upravo njemu. Sastojci sušija su niskokalorični, a sadrže visok nivo vitamina, minerala, belančevina i ugljenih hidrata, pa imaju antibakterijska svojstva, povećavaju otpornost organizma, podstiču cirkulaciju, regulišu probavu i krvni pritisak. Klasična porcija sastoji se od 7 do 9 sušija, i sadrži od 300 do 450 kalorija. U Japanu se suši priprema za posebne prilike i porodična okupljanja, a u restoranima može dostići cenu višu od 100 dolara po osobi, zavisno od vrste ribe koja se koristi.

Gde se najbolje jede?

U svetu ima oko 24.000 japanskih restorana. Gosti najradije jedu dve vrste sušija: klasični „nigiri“ (pirinač se oblikuje u kuglice, a na vrh se stavlja škamp, jegulja, lignja ili hobotnica) i „norimaki“, u kojem su sastojci urolani u algu. Među popularnijim mestima na kojima se jede suši jesu „kaiten zushi“ barovi gde različite vrste sušija cirkulišu u krug na okruglom stolu. Ispred njih čekate sve dok do vas ne dođe vrsta koja vam je omiljena. Ako je verovati magazinu „Bussiness Week“, koji je napravio izbor najboljih japanskih restorana u svetu, najbolji suši dobićete u restoranu „Hamadaya“ u Tokiju, gde obrok poslužuju u sobi koja liči na japanski vrt.

Za veće uživanje u obroku

Postoji nekoliko pravila kojih se treba pridržavati kada ste u japanskom restoranu i jedete suši:

1. Suši se poslužuje na drvenoj podlozi. Jede se rukama ili štapićima i to tako da se svaki komad jednom stranom umoči u sos i konzumira u jednom zalogaju.
2. Nikada nemojte tražiti nož jer bi to značilo da je riba tvrda ili žilava, što se smatra direktnom kritikom kuvaru. Radije upotrebite štapiće za  jelo. Poznato je da se u japanskoj kulturi ostavljanje hrane na tanjiru smatra uvredom.
3. Od pića je najbolje da naručite zeleni čaj koji se odlično slaže sa ovim japanskim specijalitetom.
4. Postoji više vrsta sušija koji se razlikuju u punjenju i sastojcima. Pirinač je uvek glavni sastojak. Uz suši će vam najčešće poslužiti soja sos u koji se može dodati sitno naseckan đumbir i vasabi sos koji svojim ukusom podseća na vrlo ljut ren.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti