Njeguški stek je osmislio i prezentovao čuveni srpski kuvar i profesor srednje Ugostiteljske škole, Više hotelijerske škole, šef Interkontinentala, Milovan Mića Stojanović.

Ostao je upamćen po tome što je osmislio oko 200 jela, bio je Titov kuvar, a njegov njeguški stek osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Luksemburgu 1986. godine.

Pogledajte i Šta se jelo na dvoru Nemanjića

Evo originalnog recepta za njeguški stek uzetog iz  knjige Miće Stojanovića “Kako sam skuvao istoriju”.

Za njeguški stek vam je potrebno:

- 200g telećeg mesa

- 60g njeguške seckane pršute i 70g njeguškog sira

- prstohvat sveže majčine dušice

- vrlo malo soli

- brokoli

- krompir

Pogledajte i Kako je nastala Karađorđeva šnicla

Priprema:

Sa mesa uklonite masne delove i blago ga posolite. Pršutu i sir iseckajte na sitnije parčiće, a zatim njima napunite meso i dodajte u njega malo majčine dušice. Meso preklopite i pecite ga na roštilju.

Jelo servirajte sa brokolijem i krompirom koji smo ispricali po tanjiru koji predstavlja “Gorski vijenac”.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Opanak.rs