Njeguški stek je osmislio i prezentovao čuveni srpski kuvar i profesor srednje Ugostiteljske škole, Više hotelijerske škole, šef Interkontinentala, Milovan Mića Stojanović.
Ostao je upamćen po tome što je osmislio oko 200 jela, bio je Titov kuvar, a njegov njeguški stek osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Luksemburgu 1986. godine.
Pogledajte i Šta se jelo na dvoru Nemanjića
Evo originalnog recepta za njeguški stek uzetog iz knjige Miće Stojanovića “Kako sam skuvao istoriju”.
Za njeguški stek vam je potrebno:
- 200g telećeg mesa
- 60g njeguške seckane pršute i 70g njeguškog sira
- prstohvat sveže majčine dušice
- vrlo malo soli
- brokoli
- krompir
Pogledajte i Kako je nastala Karađorđeva šnicla
Priprema:
Sa mesa uklonite masne delove i blago ga posolite. Pršutu i sir iseckajte na sitnije parčiće, a zatim njima napunite meso i dodajte u njega malo majčine dušice. Meso preklopite i pecite ga na roštilju.
Jelo servirajte sa brokolijem i krompirom koji smo ispricali po tanjiru koji predstavlja “Gorski vijenac”.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus