Njeguški stek je osmislio i prezentovao čuveni srpski kuvar i profesor srednje Ugostiteljske škole, Više hotelijerske škole, šef Interkontinentala, Milovan Mića Stojanović.
Ostao je upamćen po tome što je osmislio oko 200 jela, bio je Titov kuvar, a njegov njeguški stek osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Luksemburgu 1986. godine.
Pogledajte i Šta se jelo na dvoru Nemanjića
Evo originalnog recepta za njeguški stek uzetog iz knjige Miće Stojanovića “Kako sam skuvao istoriju”.
Za njeguški stek vam je potrebno:
- 200g telećeg mesa
- 60g njeguške seckane pršute i 70g njeguškog sira
- prstohvat sveže majčine dušice
- vrlo malo soli
- brokoli
- krompir
Pogledajte i Kako je nastala Karađorđeva šnicla
Priprema:
Sa mesa uklonite masne delove i blago ga posolite. Pršutu i sir iseckajte na sitnije parčiće, a zatim njima napunite meso i dodajte u njega malo majčine dušice. Meso preklopite i pecite ga na roštilju.
Jelo servirajte sa brokolijem i krompirom koji smo ispricali po tanjiru koji predstavlja “Gorski vijenac”.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu