Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je moguće preterati sa unosom vode?

Pravilna ravnoteža unesene i izgubljene vode ključna je za pravilnu hidraciju organizma.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Svima je dobro poznato da bez vode nema života. Sve naše telesne funkcije zavise od vode, a ljudsko telo sadrži približno 66% vode. Svakodnevna nadoknada izgubljene vode esencijalna je za dobro zdravlje. Vodu između ostalog gubimo i znojenjem, disanjem te putem urina i fecesa.

Fatalno predoziranje vodom

Treba znati da s unosom vode i rehidratacijom možemo preterati. Štaviše, postoji i stanje poznato kao fatalno predoziranje vodom koje završava smrtnim ishodom.

U literaturi je zabeleženo nekoliko slučajeva smrti zbog prekomernog unosa vode. Jedan od najbizarnijih slučajeva dogodio se nedavno, kada je mlada žena (28) preminula usled predoziranja vodom učestvujući u takmičenju u ispijanju vode koje je organizirala jedna radio-stanica. Nakon što je popila više od 6 litara vode u periodu od 3 sata, kod mlade žene nastupilo je povraćanje, teška glavobolja, a potom i smrt.

Pročitajte i Da li nam mlaka voda sa limunom zaista pomaže u mršavljenju?

Uopšteno, kod sportista koji se bave sportovima izdržljivosti često se beleži stanje razrđenja krvi izazvanog prekomernim unosom vode.

Taj fenomen je opisan 2005. godine u časopisu New England Journal of Medicine, međutim, s obzirom na to da su profesionalni sportisti pod budnim nadzorom stručnjaka koji redovno pripremaju razne rehidracijske rastvore, neželjeni efekti su vrlo retki.

Krv se razredi, a ćelije se šire

U pozadini predoziranja ili intoksikacije vodom krije se nedostatak natrijuma ili soli u krvi. Simptomi koji se javljaju kod niskog nivoa natrijuma u krvi su glavobolja, umor, mučnina, učestalo uriniranje i mentalna dezorijentacija.

Centralni organi koji kontrolišu količinu vode i soli u telu su bubrezi. U situaciji kada osoba unese previše vode u kratkom razdoblju, bubrezi je ne mogu dovoljno brzo eliminisati što dovodi do toga da se krv razređuje.

Zbog razlike u koncentraciji soli, voda izlazi iz krvotoka i ulazi u ćelije koje potom bubre. Većina telesnih ćelija ima dosta prostora za širenje, što se ne može reći za ćelije mozga. Stoga edem mozga može biti fatalan. Brza i izražena hiponatrijemija uzrokuje ulazak vode u ćelije mozga što može prouzrokovati komu, respiratorni arest i smrt.

Pročitajte i Pila je vodu sa medom i limunom svako jutro: Evo rezultata nakon godinu dana

Većina slučajeva intoksikacije vodom rezultat je pojačanog gubitaka tečnosti iz tela u kombinaciji s prekomernim unosom, odnosno više od 5l vode u vrlo kratkom vremenskom periodu. Zato je osnovni princip hidratacije sportista i ostalih aktivnih osoba - uskladiti znojenjem izgubljenu tečnost i elektrolite s unesenom vodom ili drugim rehidratacijskim rastvorima. A najbolji indikator za taj proces je dobar stari osećaj žeđi.

Savet: Ne zanemarujte osećaj žeđi i unosite dovoljnu količinu vode posebno tokom vrućih letnjih dana. I imajte na umu da, iako vrlo retko, s vodom možemo i preterati.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zdravakrava

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti