Hemijski proizvod urilitin A koji nastaje u našim telima kad konzumiramo sok nara, jagode ili orahe testiran je u Švajcarskoj kako bi naučnici odgovorili na pitanje koliko su uopšte takve namirnice zdrave s obzirom da ih mnogi preporučuju.
Urilitin A testiran je na crvima porodice Caenorhabiditis elegans i glodarima. Istraživanje je pokazalo da su životinje živele duže i mogle su se više i brže kretati.
Pročitajte i Kako da najlakše očistite nar (VIDEO)
Miševi nisu razvili nove mišiće, što je potvrda kako vitamin urolitin A utiče na kvalitet, a ne kvantitet mišićne mase. Kada je tim naučnika istraživao slučaj shvatili su da urilitin pomaže u izgradnji i obnovi mišića tako što ih podstakne na eliminaciju oštećenih mitohondrija - izvor energije ćelija - što znači da ostaju samo zdrave mitohondrije i podiže se nivo energije.
''Cilj je da se vidi može li ovo biti potencijalna terapija za starije osobe'', rekao je Auverks, jedan od naučnika koji je učestvovao u projektu. ''Jer, kako starimo, naši mišići ne mogu da izvršavaju zadatke kao u mladosti, što dovodi do smanjene pokretljivosti i oštećenja mišića.''
Pročitajte i Čudesni nar - jača imunitet, suzbija alergije, štiti od raka
Ovo nas dovodi do pitanja: Hoćemo li iz ovih stopa otići do kuhinje i oguliti/ocediti nar? Nema sumnje da urilitin neće delovati jednako uspešno i na druge sisare, ako je dao pozitivne rezultate kod glodara.
Auverks naglašava kako je sok od nara i sam nar i više nego zdrav, ali morali biste popiti 4 velike čaše soka svakog dana kako bi doze bile jednake onima koje su dobijale životinje ovog eksperimenta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: cafe.ba
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus