Očišćenu bundevu presečnu na polovine (ili kriške) malo poprskajte uljem i pecite u rerni dok ne omekaša. Kombinujući različite začine možete napraviti slatku, slanu ili ljutu pečenu bundevu. Bitno je da je dobro očitite i posušite ubrusima. Isecite oštrim nožem na kriške i stavite u tepsiju. (Ako pečete polovinu velike bundeve, tepsija čak neće biti potrebna).
Ljuta i slana
U komadima i kriškama bundeva se, smeštena u tepsiju, peče na 200C 45 minuta do sat vremena. Možete komadiće uvaljati u maslinovo ulje, so, biber, ruzmarin, žalfiju, majčinu dušicu, ali i ljutu papriku. Odličnog je ukusa i sa mlevenim kuminom.
PROČITAJTE JOŠ: 6 recepata za jela sa bundevom
Ako pravite slanu komadiće ili kriške bundeve obložite uljem ili puterom, solju, biberom i mlevenim kuminom, pa pecite kako je navedno. Umesto kumina možete koristiti i kašičicu ruzmarina.
Želite ljutu verziju? Imate mnogo kombinacija na raspolaganju. Možete koristiti samo maslinovo ulje, so i biber, ali mešavini dodati i ljutu papriku i beli luk u prahu ili kombinaciju korijandera, divlje mirođije i čilija. Tepsiju bi bilo najbolje obložiti aluminijumskom folijom.
Slatka bundeva
Malo ulja, putera, cimeta, smeđeg šećera. Bundevu možete preliti i javorovim sirupom.
Zanimljiva verzija je i da iseckane orahe pomešate sa medom, pa ubacite preko bundeve 15 minuta pred kraj pečenja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Lifepress magazin
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus