Uzimanje dodataka ribljih ulja u obliku omega-3 masne kiseline saveznik je u prestanku pušenja, tvrde naučnici s izraelskog Univerziteta Haifa. Oni su u studiji pušačima davali upravo te dodatke i zabeležili da su u proseku pušili 10 posto cigareta manje, dok su oni koji su prestajali pušiti osećali manju žudnju za cigaretama.

Stvaran učinak omega-3 uporedili su s grupom kojoj su davali placebo, u kojoj ispitanici nisu smanjili broj popušenih cigareta na dan.

Pogledajte koji to prirodan lek pomaže u ostavljanju pušenja.

Nedostatak omega-3 masnih kiselina inače je čest kod pušača, a on oštećuje nervne ćelije i vezu između živaca u delu mozga zaduženom za kontrolu želje, što objašnjava zašto ti dodaci mogu smanjiti potrebu za cigaretama.

"Dokazali smo da je omega-3 delotvoran saveznik u prestanku pušenja, koji za razliku od brojnih drugih lekova nema nuspojava",rekla je voditeljka studije.

Dodaje kako se preporučuje da jedete i hranu koja sadrži omega-3 masne kiseline poput lososa, skuše, sardina, pastrva, orašastih plodova, semenki suncokreta i maslinovog ulja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: 24sata.hr