U videu ispod teksta možete da pogledate dečije reakcije na popularne specijalitete koje su ljudi jeli proteklih 100 godina. Urnebesne rekacije na hranu koju ne vole će vas nasmejati do suza, a sa druge strane specijaliteti koji su im se dopali će vas takođe očarati.

1920. godina - Sirove ostrige

Ovo jelo je bilo popularno dvadesetih godina prošlog veka, a dečije reakcije na ovaj specijalitet su bile raznovrsne. Od toga da su mislili da je čudnog izgleda, ali ukusom svakako nisu bili zadovoljni. To jelo nije ostavilo neki utisak na najmlađe.

1930. godina - Žablji bataci

Žablji bataci su postali toliko popularni tridesetih godina da su napravljene vodene farme širom zemlje kako bi zadovoljile povećanu potražnju. A da li se dopadaju deci obavezno pogledajte u videu. Iznenadili su se kada su čuli šta jedu, ali im se ukus ipak toliko dopao da nisu moglu da prestanu da jedu.

1940. godina - Kokteli sa gamborima

Zbog prekomernog ribolova zalihe kozica smanjile su se četrdesetih godina prošlog veka i cene su narasle, zato je ova koktel sa kozicama postao jedan od skupljih specijaliteta. Najmlađi nisu baš prezadovoljni ukusom.

1950. godina - Jastog 

Jastog je nekada bio hrana za siromašne. U jednom trenutku je čak bio i hrana za zatvorenike. Jastog je sada specijalite koji zaista vredi probati. Pedesetih godina je dobio na ceni i postao luksuzna hrana. Čak su i klinci ostali bez teksta zbog fantastičnog ukusa.

1960. godina - Govedina velington u umaku od tartufa 

Gurmanski magazan je šezdesete godine prošlog veka proglasio erom govedine velington. Takav specijalitet vredi probati, ali najmlađi su bili nezadovoljni, nisu čak ni lepo uspeli da iseku. Ukus ove govedine ih podseća na različitu hranu, ali ipak nije nešto što ih obara s nogu.

1970. godina - Taljatele sa tartufima 

Budući da je sedamdesetih godina prošlog veka bila ekspanzija tartufa, Amerika je izgubila milione dolara pokušavajući da ih uzgaja. Tartufi su jedna od najskupljih namirnica. Kada su najmlađi videli da je na meniju pasta njihovoj sreći nije bilo kraja, ali ih kad su probali ukus tartufa ih je razočarao skroz.

1980. godina - Kavijar i jaja 

Kavijar je dugo predstavljao luksuznu hranu, a ovu posebnu poslasticu napravio je kuvar Žan Žorž Vorgenristen i počeo da je servira u Njujorku u restoranu Lafajet  tokom osamdesetih godina prošlog veka.

1990. godina - Začinjen Foa gra sa sosom od trešanja i biberom

Tokom gevedesetih godina, Foa gra (pačija jetra) je postao luksuzno jelo vrhunskih restorana. Kada je deci rečeno šta jedu, jedna od devojčica se šokirala jer je mislila da jede žablje batake. Ali ni ovo jelo nije ostavilo neki preterani utisak na najmlađe.

2000. godina - Sendvič sa biftekom i sirom (Barclay prime wagyu cheesesteak) 

Ovaj sendvič sa biftekom i sirom je prvi put napravljen u Barcley prime restoranu u Filadelfiji 2004. godine. Košta 120$ i sadrži pačiju jetru (foie gras), tartufe i wagyu biftek koji se služi sa manjom flašom šampanjca. Ovaj sendvič ukusom osvaja i najprobirljivije.

2010. godina - Krofne sa listićima zlata 

Ova krofna koja košta 100$ je napravljena od laganog prhkog testa, ljubičastog džema (ube), kristalnog želea i zlatnih listića. Deca su je okarakterisala da ima ukus zlata, kao metalna tekstura. Svakako ostavlja impresivan utisak i izgledom i ukusom.

Reakcije dece na svu hranu pogledajte u videu ispod: 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs