Deca treba da jedu puno svežeg voća i povrća, ali ponekad se desi da nemate mnogo vremena za pripremu zdravog doručka, onda je odličan izbor smuti.

Dobra strana smutija je i to što uz ukuse koje deca vole, poput banane ili vanile, možete da "prošvercujete" i neke namirnice koje deca u svežem stanju ne bi pojela - kao što su spanać, cvekla ili neke žitarice.

Kakao-banana smuti

Za kakao-banana smuti vam je potrebno: 200 ml mleka (po izboru: kravlje, bademovo, kokosovo...), 1 banana, 2 kašike ovsenih pahuljica i 1 kašika kakaoa. Sve sastoje izmiksajte u blenderu i smuti je gotov.

Jedna veća šolja sadrži: 7.4 g masti, 44.6 g ugljenih hidrata, 24.9 g šećera, 98.4 µg vitamina A, 245.9 mg kalcijuma, 0.4 µg vitamina D, 90.2 mg natrijuma, 4.6 g vlakana, 9.4 g proteina, 10.3 mg vitamina C i 1 mg gvožđa.

Cvekla i šumsko voće

Za smuti od cvekle i šumskog voća vam je potrebno: jedna manja ili pola veće skuvane cvekle (može i sirova ako je dete starije i ako imate jači blender), trećina šolje jogurta, trećina šolje mleka, jedna banana (smuti će biti lepši ukoliko je banana prethodno ohlađena), šolja šumskog voća (miks: borovnice, maline, kupine, jagode...) i šaka svežeg spanaća.

Pripema je takođe jednostavna, svi sastojci se stave u blender i izmiksaju.

Cvekla je bogata mineralima, ugljeni hidratima, mastima i belančevinama. Takođe, bogata je i vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta, a obiluje vitaminima A, C i B te gvožđem, bakrom, magnezijumom i kalijumom.

Kupina predstavlja superiornu namirnicu, prvenstveno zbog sadržaja antioksidansa, vitamina, minerala, vlakana. Kupine sadrže i salicilnu kiselinu (aktivni sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i deluje protvupalno.

Boja borovnice je rezultat visoke koncentracije antioksidativnih pigmenata (antocijanina). Borovnice su odličan izvor vitamina C, bioflavonida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa. Osim toga, borovnice sadrže i visok procenat vlakana, i na taj način pozitivno utiču na probavu, smanjujući rizik od crevnih bolesti.

Šumska jagoda slična je pitomoj jagodi, ali ima jači antioksidativni potencijal. Sadrži tanine, flavone, organske kiseline, nešto vitamina C i minerale. Pomaže kod prehlade i upale grla, a takođe jača desni.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: yumama.com