Ako imate zamrznute višenje pravo je vreme da napravite laganu tortu sa keksom, voćem i kremastim filom. Keks poređajte u kalup, skuvajte fil koji ćete pomešati sa višanjama i prelijte preko keksa. Ostavite da se ohladi u frižideru i neodoljiva poslastica je spremna za služenje.
- Sastojci:
- 200 ml mleka
- 300 g piškota
- 500 g čokoladnog keksa
- 20 g kakaoa
- Za fil:
- 3 jajeta
- 200 g šećera
- 100 g brašna
- 1,9 l mleka
- 100 g skroba
- 70 g putera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 250 g višanja
Priprema:
Umočite piškote u mleko, pa opređajte vodoravno, po dužini uz ivicu pleha. Sledeći red je keks koji ređate uspravno. Tako ređajte dok ne popunite ceo kalup. Jaja umutite sa šećerom. Dodajte brašno i mutite, pa postepeno sipajte mleko (200 ml). Ne smeju da vam ostanu grudvice. Zatim dodajte skrob i sve lepo sjedinite. U šerpu sipajte mleko (1,7 l) i zagrejte, pa dodajte fil. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte puter i mešajte dok se ne otopi. Sklonite fil sa šporeta i ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodajte višnje. Promešajte da se sve sjedini. Zatim sipajte ravnomerno preko keksa. Ostavite u frižideru sat vremena.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slavska salata sa kačkavaljem i majonezom
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo