Ako imate zamrznute višenje pravo je vreme da napravite laganu tortu sa keksom, voćem i kremastim filom. Keks poređajte u kalup, skuvajte fil koji ćete pomešati sa višanjama i prelijte preko keksa. Ostavite da se ohladi u frižideru i neodoljiva poslastica je spremna za služenje. 

  • Sastojci:
  • 200 ml mleka 
  • 300 g piškota 
  • 500 g čokoladnog keksa
  • 20 g kakaoa
  • Za fil: 
  • 3 jajeta
  • 200 g šećera 
  • 100 g brašna
  • 1,9 l mleka 
  • 100 g skroba  
  • 70 g putera 
  • 1 kašika ekstrakta vanile 
  • 250 g višanja

Priprema:
Umočite piškote u mleko, pa opređajte vodoravno, po dužini uz ivicu pleha. Sledeći red je keks koji ređate uspravno. Tako ređajte dok ne popunite ceo kalup. Jaja umutite sa šećerom. Dodajte brašno i mutite, pa postepeno sipajte mleko (200 ml). Ne smeju da vam ostanu grudvice. Zatim dodajte skrob i sve lepo sjedinite. U šerpu sipajte mleko (1,7 l) i zagrejte, pa dodajte fil. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte puter i mešajte dok se ne otopi. Sklonite fil sa šporeta i ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodajte višnje. Promešajte da se sve sjedini. Zatim sipajte ravnomerno preko keksa. Ostavite u frižideru sat vremena. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE