Lagane piškote i bogat kremasti žuti fil daju ovoj torti poseban šmek. Nema potrebe za dugim pečenjem, a rezultat je kremast kolač koji se topi u ustima. Idealna je za slavlja, porodične ručkove ili kao brza poslastica kad želite nešto fino i osvežavajuće.

Osnovne informacije:

Kuhinja: Srpska

Tip jela: Desert

Ukupno vreme pripreme:3 h

Broj porcija: 10

Nivo težine pripreme: Lako

Sastojci:

  • 300 g piškota
  • 1,3 l mleka
  • 250 g šećera
  • 150 g skroba (gustina)
  • 200 ml mleka (za razmućivanje skroba)
  • 5 jaja
  • 250 g krem sira
Savet:

Kad umačete piškote u mleko, samo ih kratko potopite – da ne upiju previše i ne raspadnu se.

Priprema:

Priprema fila:

Odvojte belanca i žumanca. Umutite žumanca sa šećerom dok ne pobele. Dodajte skrob i 200 ml mleka, pa dobro izmešajte da nema grudvica. Preostalo mleko stavite da provri, zatim sipajte smesu sa žumancima i kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne u žuti fil. Kada se fil prohladi, umešajte krem sir da bude gladak i kremast.

Slaganje torte:

Na dno kalupa (20x30 cm) poređajte sloj piškota umočenih u mleko. Preko rasporedite fil, zatim opet piškote. Ostavite tortu u frižideru najmanje 3 sata da se dobro stegne i ohladi.

Ova torta sa piškotama i žutim filom je jednostavna, kremasta i prava poslastica za sve prilike.

Bonus video

00:55
Osvežavajući tirmaisu sa limunom  Izvor: Instgram/iupilon