Pripremite tortu od belog fila sa keksom koja se ne peče. Ona je toliko jednostavna da ćete je praviti u svim prilikama. Poprilično osvežava jer se fil pravi od kisele pavlake, a ako želite možete da dodate i neko voće.
Samo smućkajte sastojke i sačekajte da se ohladi i ukusna poslastica je na vašem stolu bez puno truda. Ako više volite čokoladne kolače imamo savršen recept.
Sastojci:
- 150 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 50 g brašna
- 2 jajeta
- 400 g pavlake
- 300 g čokoladnog keksa
- 100 g putera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 120 g rastopljenog putera
- 1 kašika mleka
Prirpema:
Pomešajte šećer, vanilin šećer, brašno, jaja i pavlaku. Dobro sjedinite, pa stavite da se kuva uz konstantno mešanje. Kada proključa kuvajte još nekih 1-2 minuta i ne prestajte da mešate. Sklonite sa vatre, pokrijte providnom folijom, pa zatim ohladite, prvo na sobnoj temperaturi, pa u frižideru.
Keks sameljite u blenderu, puter umutite sa vanilin šećerom. Dodajte ohlađeni fil u umućeni puter i sve dobro sjedinte mikserom.
U mleveni keks dodajte istopljeni puter i sjedinite, pa dodajte i kašiku mleka. Odvojite 5 kašika keksa sa strane. Ostatak sipajte u kalup prečnika 18 cm i lepo obložite dno i malo ivice. Sipajte fil preko, pa sa keksom koji ste odvojili sa strane pokrijte vrh torte/kolača. Ostavite par sati u frižideru.