Najčuveniji italijanski kolač svakako je tiramisu. Postao je poznat u celom svetu i ne postoji osoba koja će mu odoleti. U originalni recept idu živa jaja, pa tako idu i u ovaj recept za tiramisu rolat, ali mnoge domaćice se plaše da ih koristite. Ako niste sigurni, možete da ih izbacite, pa da korsitite samo slatku pavlaku i maskarpone. U tom slučaju dodajte mrvicu vanilin šećera. Takođe, jaja možete i kratko da kuvate na pari.
Maskarpone je skup sir, a pročitajte kako da ga jeftino napravite kod kuće.
Isprobajte i recept za čuveni italijanski kolač - kanoli.
Sastojci:
- 600 g piškota
- 200 ml kafe
Za kremu:
- 4 žumanca
- 120 g šećera u prahu
- 400 g maskarpone sira
- 400 ml slatke pavlake
- 100 g nutele
- 100 g pečenih badema
Priprema:
Napravite kafu tako što ćete u ključalu vodu dodati kašičicu nes kafe. Umočite piškote (brzo i nemojte potapati celu, kako se ne bi raspala) i poređajte na providnu foliju (3 reda po 12 piškota). Umutite maskarpone, pa dodajte žumanca i šećeru u prahu i sve dobro sjedinite. Ovaj fil pomešajte sa umućenom slatkom pavlakom (200 ml) i sjedinite mikserom. Premažite fil preko piškota, pa urolajte. Dobro zatvorite providnom folijom i stavite u frižider na 3 sata. Premažite umućenom slatkom pavlakom (200 ml). Ukrasite nutelom i pospite seckanim bademima.
Izvor: Stvar ukusa