Poslastice koje se ne peku su idealne kada dođu vrućine, jer su osvežavajuće, a nema puno stajanja pored šporeta. Čuveni turski specijalite, sultan rolnice, su super jer se prave sa kokosom, belim filom, a u ovoj verziji i sa filom od jagoda. Uživaćete u svakom zalogaju, a da vam ne bi popucali dok ih rolate, koristite špatulu.
Pročitajte i kako da sačuvate jagode i do godinu dana, bez zamrzavanja i kuvanja.
Sastojci:
Za podlogu:
- 1 l mleka
- 200 g brašna
- 200 g šećera
- 100 g putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 250 g kokosa
Za sos:
- 200 g jagoda
- 150 g šećera u prahu
- 10 g želatina
ČuPriprema:
Pleh veličine 35x40 cm pospite kokosom. U mleko dodajte brašno i šećer (80 g) i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Dodajte puter sobne temeprature i vanilu, pa promešajte dok se sve ne sjedini. Sipajte preko kokosa i lepo rasporedite. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena. Želatin rastvorite u vodi, pa ostavite da nabubri. Jagode izblendirajte i pomešajte sa šećerom u prahu. Dodajte želatin koji ste otopili na pari i sve dobro promešajte. Prelijte preko fila. Stavite u frižider na sat vremena. Isecite na trake i urolajte.
Izvor: Stvar ukusa